Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. august 2005 kl 23.40 Tillsammans

Søttiallskameratene

Göran (Gustaf Hammarsten) lider i det stille når kona Lena (Anja Lundqvist) vil prøve ut sex med andre.
Göran (Gustaf Hammarsten) lider i det stille når kona Lena (Anja Lundqvist) vil prøve ut sex med andre.
En svensk filmperle av Lukas Moodysson, mannen bak "Fucking Åmål" og "Lilja 4-ever", står på kveldens filmeny. Et bokollektiv anno 1975 skildres med varme og humor i "Tilsammans".

Kollektivet "Tilsammans" er en venstreradikal storfamilie bestående av personligheter mellom 25 og 35 år, pluss en håndfull barn. Her markeres Francos død med ellevill festing, kjøtt, tv og Abba er bannlyst og man deler på alt – fra husholdningspenger og oppvask til sexpartnere. Men politiske teorier og hverdagens realiteter havner rett som det er på kollisjonskurs, og konfliktene ulmer under overflaten.

Søsteren flytter inn
Göran er en konfliktsky "myk mann" som i det stille lider under kona Lenes ønske om uforpliktende sex med andre. Søsteren hans, Elisabeth, lever i et borgerlig ekteskap med en forfyllet mann, og det blir et vendepunkt for alle når hun rømmer hjemmefra og flytter inn i kollektivet med sine to barn.

Elisabeth og barna får mye nytt å tenke på i møtet med storfamilien og fordømmende naboer. Samtidig kjemper ektemannen hennes, Rolf, for å bli tørrlagt og vinne familien tilbake.

Suksess
Lukas Moodysson hadde stor suksess med sin sorgmuntre, utleverende og samtidig kjærlige skildring av miljøet og menneskene i kollektivet. Internasjonalt ble filmen enda større enn "Fucking Åmål". En rekke amerikanske og engelske aviser hadde "Tillsammans" på sine lister over årets beste filmer.

To år etter "Tilsammans" fikk Moodysson stor anerkjennelse for den sjokkerende og tragiske filmen om en russisk jentes skjebne i Sverige, "Lilja 4 Ever".

Svensk spillefilm fra 2000
Manus og regi: Lukas Moodysson
I rollene bl.a. Lisa Lindgren, Michael Nyqvist, Gustaf Hammarsten, Anja Lundquist, Jessica Ledberg, Ola Norell, Shanti Roney
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 23 04 78 53/ 907 75 758