Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 2. mai 2000 kl 21.00 Jeanne d'Arc

Jeanne d\'Arc (t)


NRK2 tirsdag 2. mai kl 21.00
Jeanne d\'Arc

Filmhistorisk mesterverk

Med filmen om Jeanne d\'Arc (1928) oppnådde den danske regissøren Carl Theodor Dreyer verdensberømmelse. I 1958 utpekte filmhistorikere verden over \"Jeanne d\'Arc\" til en av de tolv beste filmene gjennom alle tider, og siden har den holdt seg i toppen av slike lister.

Filmen har sitt historiske utgangspunkt i den franske helgen og nasjonalhelt Jeanne d\'Arc. Hun levde på begynnelsen av 1400-tallet, på en tid da Frankrike utkjempet hundreårskrigen mot England. Bondedatteren Jeanne d\'Arc så det som sin oppgave å redde franskmennene fra nederlaget. Det som inspirerte henne, var en religiøs åpenbaring - hun ble kallet av Gud. Jeanne d\'Arc ble etter hvert hærfører for den franske kongen, og hun vant flere slag. På et tilbaketog ble hun imidlertid tatt til fange av burgundere og utlevert til engelskmennene.

Brent på bålet
Jeanne d\'Arc ble dømt til å brennes på bålet av et dommerkollegium bestående av franske prester og teologer. Dreyer gjenskaper i filmen rettsprosessene og henrettelsen med en nesten dokumentarisk autentisitet. Man får følelsen av å være til stede under den aktuelle begivenheten på 1400-tallet og at både forsvarer og anklagere er de virkelige personene. Regissørens bruk av enorme, avslørende nærbilder forsterker inntrykket av intimitet og delaktighet.

Politikk og religion
Uvissheten om hvorvidt Jeanne d\'Arc dømmes politisk eller religiøst danner opptakten til Dreyers film. Jeanne d\'Arc fremstilles i filmen mer og mer som en dypt religiøs person. Når hun brennes på bålet, roper hun på Jesus. En mann i mengden skriker: Dere har myrdet en helgen!

\"Jeanne d\'Arc\" kretser om temaer som skjebne og skyld. Regissøren lar oss sveve mellom politiske og religiøse fortolkninger av hennes skjebne. Men først og fremst har Dreyer villet vise oss hvordan en person som forfølges, reagerer og hvordan forfølgerne utøver sin makt.

Om regissøren
Carl Theodor Dreyer (1889-1968) laget i alt 14 spillefilmer, ti av dem var stumfilmer. Utenom \"Jeanne d\'Arc\" er \"Vampyr\" (1932) og \"Vredens dag\" (1944) mest kjent. Den sistnevnte handler om bergenskvinnen Anne Pedersdotter som ble brent som heks i 1590.

NRK tirsdag kl 21.00

Bilde
Det er Jeannes reaksjoner og innerste følelser vi gjennom en rekke nærbilder får kontakt med i Dreyers film. Jeanne d\'Arc spilles av Renée Maria Falconetti som i sin eneste film står for en usedvanlig sterk rolletolkning.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Frankrike/Danmark (1928)
Originaltittel: La passion de Jeanne d\'Arc
Carl Theodor Dreyer
I rollene: Renée Maria Falconetti
Eug?ne Silvain, Maurice Schutz, Michel Simon og Antonin Artaud
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41