Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 4. april 2010 kl 19.45 Folk: Korsfarer og fredsmekler

En hjelpende hånd

Rune Edvardsen og Dina på barnehjemmet han driver for voldtatte og mishandlede jenter i Kongo. ( Foto: Jan Jørg Tomstad, NRK)
Rune Edvardsen og Dina på barnehjemmet han driver for voldtatte og mishandlede jenter i Kongo. ( Foto: Jan Jørg Tomstad, NRK)
Det siste året har vi for alvor blitt kjent med navnet Rune Edvardsen. Musikeren, forkynneren og organisasjonslederen kom i rampelyset da omverdenen ble kjent med jobben han gjør for å få de drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolf Moland ut av fengslet i Kongo.

Det er en oppgave han fremdeles jobber med til daglig, gjennom et nettverk av kontakter i Afrika som få andre nordmenn har maken til. I programmet "Korsfarer og fredsmekler" forteller 47-åringen fra Kvinesdal om det merkelige og uvanlige oppdraget han har påtatt seg.

Men Rune Edvardsen er mye mer – og etter hvert vokser han også ut av skyggen etter sin landskjente far: Aril Edvardsen som bygget opp menigheten Troens Bevis i Kvinesdal. En organisasjon Rune overtok ledelsen for da faren plutselig falt død om under en møtekampanje i Afrika.

Egentlig så ikke Rune for seg å overta farens rolle som evangelist. I stedet ble det mange år som industriarbeider på jernverket i bygda før han en dag bestemte seg for å begynne i farens organisasjon. Først som vanlig medarbeider, de siste årene som leder for den verdensomspennende organisasjonen. I dag er trebarnsfaren nesten alltid på farten. Som forkynner, rockemusiker og som uoffisiell diplomat med kontakter inn i departementer og presidentkontorer i mange land.

Men hjertet hans finner du her: I Goma i Kongo. På stedet der han for sju år siden møtte et to år gammelt, mishandlet pikebarn. Den nå ni år gamle Dina har for Rune Edvardsen blitt symbolet på at en må hjelpe – og at det nytter å hjelpe.

Egenprodusert dokumentar (2009)
Programansvarlig: Siv Kristin Sællmann, NRK Sørlandet
Programredaktør: Odd bjørn Rosnes, oddbjorn.rosnes@nrk.no, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900