Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. april 2013 kl 22.25 Vår ære og vår makt: Reiarane

Norsk skipfartshistorie

Programleder Arnje Hjeltnes skal veilede oss gjennom norsk skipsfarthistorie. (Foto: NRK)
Programleder Arnje Hjeltnes skal veilede oss gjennom norsk skipsfarthistorie. (Foto: NRK)
Siden 1870-tallet har Norge vært blant verdens fremste skipsfartsnasjoner. Hvordan kunne vårt vesle land langt nord i Europa oppnå denne posisjonen? I denne firedelte dokumentarserien søker vi svar ved å ta en titt på norsk skipsfartshistorie.

For å få innsyn i emnet møter vi mennesker som på forskjellige vis har en tilknytning til norsk skipsfart. Vi har hovedfokus på perioden 1850 fram til i dag, men trekker også linjer lenger tilbake i historien.

Programleder Arnje Hjeltnes veileder oss gjennom de fire episodene. Han løfter fram små og store biter av den omfattende historien om norsk skipsfart.

Rederne
I det første programmet ser vi på hvordan den moderne rederinæringen vokste fram på midten av 1800-tallet. Programmet konsentrerer seg også om rederivirksomhet og rederens rolle i skipsfarten.

Det moderne bilskipet Tortugas spiller en sentral rolle, og i løpet av serien følger vi dette Wilhelmsen-skipet på en reise fra Yokohama i Japan via Malakkastredet og Suezkanalen til Bremerhaven i Tyskland. På veien får vi innblikk i hverdagslivet om bord. I første episode starter Tortugas sin reise i Yokohama.

Et viktig element er globaliteten i skipsfartsnæringen og skipsfartens betydning for verdenshandelen. Vi ser også på hvilken rolle skipsfarten spilte da Norge ble en fri og uavhengig nasjon i 1905.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK-Hordaland
Prosjektleder: Anita Hultgren, NRK anita.hultgren@nrk.no
Programleder: Arne Hjeltnes
Pressekontakt: Nathalie Sprus , 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900