Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 17. april 2012 kl 21.30 Bokprogrammet: Utenfor banen

Spillet i kulissene og spillet på banen.


Det skal handle om fotball i kveld. Nærmere bestemt, bøkene som handler om fotball. Bokprogrammet snakker med tre forfattere med hver sin tilknytning til sporten. De har hver sin ulike innsikt i drømmene og kynismen som preger spillet i kulissene

Erik Thorstvedt har vært på innsiden av fotballverdenen både som spiller, trener og sportsdirektør i Viking. Vi inviterer ham inn i kveldens program som kommentator og ekspert.

Bokprogrammet snakker med tre forfattere med hver sin tilknytning til sporten. De har hver sin ulike innsikt i drømmene og kynismen som preger spillet i kulissene.

Hva kan bøker om fotball avdekke om idretten? De fleste kjenner til spillet på banen, men hva med spillet om foregår utenfor?

Zlatan
I høst kom boken "Jeg er Zlatan Ibrahimovic". Biografien om den verdenskjente fotballspilleren fra Rosengård i Malmø ble med ett en bestselger.

David Lagercrantz er forfatteren bak boken, og har samarbeidet tett med Zlatan selv for å skrive hans historie. Da han startet arbeidet, fikk han et ærlig møte med internasjonal toppfotball. – Zlatan forskjønner ikke, han forteller akkurat hvor tøft det er, sier Lagercrantz.

Mer kynisk virkelighet
– Jeg håper folk blir underholdt av boken, men at de også ser det dypere alvoret som ligger under, sier Arild Stavrum til Bokprogrammet.

Da fotballspilleren og treneren skrev sin krim "Golden Boys", var det naturlig for ham å legge handlingen til fotballmiljøet. I boken beskrives harde realiteter rundt sporten, spesielt når det gjelder kjøp og salg av unge spillere. –Det er enda mer kynisk i virkeligheten enn det jeg beskriver i boken. I fiksjonsform må man nesten roe ned så folk skal tro på det, sier han.

Mamma Riise
"Bare en mamma" er biografien til agent Berit Riise. Som den første kvinne i Norge til å ta agenteksamen, og mor til to fotballproffer har hun selv deltatt aktiv i spillet utenfor banen. Hvordan ser dette ut fra en agents side? Vi snakker med Berit Riise om hva slags syn hun har på fotballmiljøet.

Egenprodusert litteraturprogram 2011
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Presseansvarlig : Sarah Jordanson Fauske, Tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte ,Publikumservice, tlf: 815 65 900.