Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 22. desember 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Mongolia

Mongolia - Genghis Khans rike

I kveldens utgave av reisemagasinet Lonely Planet tar Ian Wright oss med til Mongolia - til sletteland, fjell og ørken.

Ian begynner sin reise i Beijing som en gang var hovedstad i det mongolske imperiet. Herfra drar han videre til Ulan Bator, dagens hovedstad. Men før han forlater Beijing, tar Ian seg tid til å besøke Den forbudte by som huset keiserne inntil de ble kastet ut av nasjonalistene i 1911. Stedet var lukket for allmennheten i 500 år, inntil formann Mao åpnet dørene i 1949.

Togturen fra Beijing til Ulan Bator tar en og en halv dag. Under reisen får Ian anledning til å studere den kinesiske mur, som et stykke går langs jernbanen, samtidig som han får tid til å prate med noen av medpassasjerene.

Ian kommer til Ulan Bator, som er første stopp på reisen i Mongolia. Mongolia tilhørte Østblokken i 67 år, inntil 1990 da Sovjetunionen gikk i oppløsning og russerne trakk seg ut. Fraværet av gatenavn gjør det vanskelig å finne et hotell, men Ian lykkes til slutt. Over en fjerdedel av Mongolias 2,3 millioner innbyggere bor i Ulan Bator. Ian besøker buddhistklosteret Gandan, et av de få som er igjen etter stalintidens hardhendte "opprydding" på 1930-tallet. Det var Genghis Khans barnebarn, Kubla Khan, som brakte buddhismen fra Tibet til Mongolia.

Storhetstiden
Ian fortsetter videre - først med buss og deretter får han skyss med en lastebil til Karakorum. På 1200-tallet var byen hovedstad i Mongolia. I dag er det ikke mye igjen av det som en gang var en enestående by full av templer, fontener og palasser. Det var herfra Genghis Kahn styrte sitt imperium - det største som verden noen gang har sett. På sitt mest omfattende strakte det seg fra Beijing til Bagdad. Dette imperiet var verket til Genghis Khans krigere. Det er derfor ikke overraskende at mens Vesten ser på Genghis Kahn som en barbarisk krigsherre, så ser mongolene på ham som en nasjonal helt.

Sletter og ørken
Ian legger i vei over de enorme slettene hvor han treffer mongolske nomader som lever på tradisjonelt vis. Han får smake arek som er gjæret hestemelk. Deretter blir han med på jakt etter murmeldyr.

Gobi-ørkenen, det tynneste befolkede området i Mongolia, er Ians neste reisemål. For 70 millioner år siden levde dinosaurer i visse deler av Gobi-ørkenen. Arkeologer har funnet beinrester, fossile fotavtrykk og dinosauregg her. Og Ian får håndfaste beviser for at dette var dinosaurland.

Før han forlater Gobi-ørkenen vil Ian se noen sanddyner - 97 prosent av Gobi-ørkenen består nemlig av gress, krattskog og stein. Dessuten vil han se den mongolske kamelen som har to pukler. Og han får oppfylt begge sine ønsker.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Innkjøpt fakta
Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23047853/90775758