Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 9. juli 2003 kl 19.30 Vi på Langedrag

Følling og ringmerking av ørn

Et føll tar sine første famlende skritt mens mor følger påpasselig med. (Foto: Arne Nævra)
Et føll tar sine første famlende skritt mens mor følger påpasselig med. (Foto: Arne Nævra)
Denne uken er det hektisk aktivitet på Langedrag. Marie er opptatt med følling, mens Jan-Erik skal være med en lokal fugleekspert for å ringmerke en ørnunge. Og tiden er inne for at de to sosialiserte ulvevalpene, Edda og Odin, skal få møte andre dyr på gården.

To av fjordinghoppene på Langedrag ventes å følle når som helst. Marie ligger i stallen for ikke å gå glipp av begivenheten. I en sovepose på en seng av høy ligger hun med alle sansene skjerpet mot føllboksen. Like bortenfor, i en annen høyseng, ligger grisen og snorker. Og mellom dem piler mus over gulvet!

Marie skal på en annen viktig begivenhet denne gangen: på unghestutstillingen i Ål med Morkel. Men unghesten selv kan komme til å sette en stopper for dette. Ved et uhell kommer han nemlig til å sparke Marie i hodet.

I ørneberget
Jan-Erik er vant med rovdyr. Mindre omgang har han hatt med rovfugl. Men denne uken får han anledning til å møte en ørnunge på nært hold. Han er nemlig invitert med av en lokal ornitolog til ørneberget, som ikke ligger langt unna. På en hylle i det stupbratte fjellet ligger et stort kvistreir med en kraftig kongeørnunge som skal ringmerkes.

Om serien
I sommer byr NRK1 på et gjensyn med den populære familieserien som tar oss med til Langedrag naturpark og leirskole øverst i Numedal. I hele 26 episoder følger vi mennesker og dyr gjennom små og store begivenheter på den unike fjellgården.

Tusen meter over havet, med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal, ligger Langedrag naturpark. Dette fristedet for barn og dyr ble etablert av ekteparet Eva og Edvin Thorson i 1980. Stedet er en populær arbeidsplass for mennesker med en glødende interesse for dyr. Foruten en mengde husdyr, finnes her også ville dyr som ulv og gaupe.

I serien møter vi gründerne Eva og Edvin Thorson, deres datter Tuva som er dyreansvarlig på Langedrag, og hennes unge døtre Marie og Torun. Også ansatte og praktikanter gir oss det rette inntrykket av hvordan tiilværelsen arter seg i naturparken.

Vi er med på følling og lamming, opplever små gaupeunger som ser dagens lys, men også at dyr blir syke, skadet eller dør.

Dokumentarserie i 26 episoder
Regi og foto: Arne Nævra
Foto og redigering: Stein Hage
Musikk: Sigmund Groven
NRK-koordinator: Chris Foss
Pressekontakt: , tlf 23 04 78 53/ 907 75 758


LENKER
  • Le mer om serien 
  • Langedrag naturpark 
  • Vi på Langedrag 
  • Naturbilder