Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 25. april 2001 kl 20.55 Niern: Før soloppgang

Niern: Før soloppgang (t)


NRK2 onsdag 25. april kl 20.55
Niern: Før soloppgang

Romantisk møte i Wien

En vakker og romantisk historie om ung kjærlighet står på menyen i \"Før soloppgang\". Ethan Hawke og Julie Delpy spiller et ungt par som møtes tilfeldig på et tog, og bestemmer seg for å tilbringe et døgn sammen i Wien.

Jesse, en snakkesalig ung amerikaner på interrail i Europa, og Céline, en dypere og mer reservert fransk studine, blir sittende ovenfor hverandre på toget mellom Budapest og Wien. En umiddelbar kontakt oppstår mellom dem, og når de skal ta farvel i Wien, kaster Jesse frampå et forslag om at de skal tilbringe natten sammen. Etter et øyeblikks nøling sier Céline til hans store overraskelse ja til å være sammen med ham til neste morgen, da hun skal reise videre til sine studier i Paris.

Lang natt
Det blir starten på en lang natt der de to vandrer rundt i Wiens gater og åpner seg for hverandre. De snakker om hvorfor de tenker og handler som de gjør, om livet og kjærligheten, om valg, tvil og håp. Samtidig vokser det fram en romanse som lever i kraft av øyeblikket og situasjonen, ikke av deres forventninger til hverandre eller framtiden. For neste dag skal de jo likevel skilles...

Generasjon X
Richard Linklaters film er blitt omtalt som en kjærlighethistorie om X-generasjonen - en beretning om to famlende og søkende sjeler som ønsker å forstå og å bli forstått.

\"Lykketreff av en stjernekonstellasjon\", skrev Aftenpostens anmelder, som omtalte filmen som en \"intelligent utprøvende duett\" ,\"- et vakkert, romantisk og meget sympatisk lite spill om å leve\", skrev VG.

Filmen vant Sølvbjørnen for beste regi under filmfestivalen i Berlin i 1995.

NRK2 onsdag kl 20.55
Tidligere dent NRK1 22.3.99

Amerikansk-østerriksk spillefilm fra 1994
Originaltittel: Before Sunrise
Regi: Richard Linklater
I rollene: Ethan Hawke, Julie Delpy og Andrea Eckert
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna-marie.normann@nrk.no)


Bilder
1-2. Jesse (Ethan Hawke) og Céline (Julie Delpy) tilbringer en natt sammen i Wiens gater.

3. Céline (Julie Delpy).

4. Jesse (Ethan Hawke).