Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. september 2009 kl 21.40 Lærerne

Til kamp mot skjemaveldet

Torunn Evje Silva mener alt papirarbeidet tar bort verdifull tid på bekostning av undervisningen av klassen sin. (Foto: NRK)
Torunn Evje Silva mener alt papirarbeidet tar bort verdifull tid på bekostning av undervisningen av klassen sin. (Foto: NRK)
Kravene om skriftlig dokumentasjon i skolen er i ferd med å stjele alt for mye tid fra lærerne. I kveldens episode er det Torunn som fortviler over skjemamengden.

Læreren for klasse 5b på Årvoll gir uttrykk for at stadig nye skjemaer som må fylles ut, stjeler for mye tid fra undervisningen. Hennes eget opplegg for elevvurdering er ikke lenger godtatt. Rektor Karsten Lorentzen sier seg enig i at de nye skjemaene er for omfattende, men det er ingen vei utenom. Det er ingen tvil om at krav til skriftlig dokumentasjon er økende. Lena, lærer for klasse 7b, sliter også med å forstå hvordan hun skal fylle ut hva hun bruker tiden sin på…

Testing
Nasjonale og regionale tester er også meget tidkrevende for skolen. Og ikke minst avslørende! Rektor er ikke så fornøyd med resultatene fra årets nasjonale prøver. Årvoll viser tilbakegang fra året før, og det må settes i verk tiltak. Lars Petter og de andre lærerne på 5. trinn innser at de har behov for hjelp etter å ha sett resultatene.

Om serien
"Lærerne" er en dokumentarserie i fem deler fra Årvoll skole i Oslo. Omsorg, konflikter, latter og gråt. Lek og læring. Sjenerøst og modig har lærerne åpnet dørene til klasserommet sitt. Det er programskaperne bak NRKs dokumentarserier "UT" og "Jordmødrene" som nå har fått slippe inn på Årvoll. Filmteamet tilbrakte utallige timer der over flere måneder høsten 2008.

Elevene (og foresatte) og de lærerne som er mest i fokus, har fått se serien før premieren. Alle har uttrykt at de opplever den som en sannferdig gjengivelse av skolehverdagen. "Lærerne" er en observerende dokumentar der ingenting er iscenesatt.

Tre klassetrinn og fire lærere
Klasse 1a, 5a, 5b og 7b og deres lærere er hovedfokuset i serien. Problemstillingene til læreren for de bitte små førsteklassingene er gjerne annerledes enn de læreren for syvendeklassingene står overfor.

Nina Christiansen (52):
Lærer for klasse 1a. Nina er en trygg og rolig lærer som med vennlig, men bestemt hånd styrer smårollingene som har sitt første møte med skoleverket. Hun har 30 års erfaring fra skolen, er gift og har tre barn.

Lars Petter Flyen: (27)
Nyutdannede Lars Petter er lærer for klasse 5a. Dette er den første klassen han underviser, og overgangen fra skolebenken til virkeligheten blir tøff. Lars Petter er født i Oslo og har også vært elev ved Årvoll skole. Samboer, ingen barn.

Lena Hansen (30)
Arendalitten Lena har ansvaret for klasse 7b. Hun har jobbet i skoleverket i fire og et halvt år og har en klasse med flere elever som trenger spesialundervisning. Den engasjerte læreren er samboer, men har ingen barn.

Torunn Evje Silva (39)
Den andre læreren på femte trinn er Torunn som har 15 års erfaring som lærer. Hun blir en fin støttespiller for nyutdannede Lars Petter. Hun er fra Oslo, er gift og har to barn.

Rektor Karsten Lorentzen (57)
Rektor har den tøffe oppgaven å følge opp alt det administrative arbeidet som skolen er pålagt, samtidig som han skal ha en engasjert og motivert lærerstab. Karsten Lorentzen har 31 års erfaring fra skolevesenet og har vært rektor i 13 år, er gift og har to barn.


Egenprodusert dokumentarserie
Featureredaksjonen 2009
Dokumentar og Samfunn, NRK Marienlyst
Serieproducer: Nader Izadpanah
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900