Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 25. mars 2005 kl 16.00 3xBollywood: Hum Dil De Chuke Sanam

Rett fra hjertet

Sameer (Salman Khan) og Nandini (Aishwarya Rai) forelsker seg, men forelskelsen tar en uventet vending
Sameer (Salman Khan) og Nandini (Aishwarya Rai) forelsker seg, men forelskelsen tar en uventet vending
Denne indiske filmen er en kjærlighetshistorie av det gode, rørende slaget. En ektemann viser sin kone sin kjærlighet ved å gjøre alt han kan for å forene konen med hennes elsker. Filmen har fått flere priser.

Nandini er datter av Pandit Darbar, en anerkjent utøver av klassisk, indisk musikk. De bor i en storfamilie i byen Rann. Inn i familien kommer Sameer, en indisk-italiensk gutt som er født og oppvokst i utlandet. Nå ønsker han å tilegne seg den indiske musikken. I løpet av det året han bor i familien, forelsker Nandini og Sameer seg i hverandre. Lykken blir imidlertid kort når forholdet oppdages. Sameer utvises fra familien.

Nandini ber for ham, men foreldrene hennes arrangerer ekteskap med Vanraj, en etablert advokat. Nandini viser ingen interesse for sin ektemann, og når han oppdager hennes tilknytning til Sameer, ignorerer han all sladder og latterliggjøring fra omgivelsene og drar med sin kone til Italia for å lete etter Sameer.

Vanraj er helt bestemt på å forene de to elskende, men etter hvert går det opp for Nandini at ektemannen elsker henne dypt og oppriktig. Hun har et siste møte med Sameer, før hun drar tilbake til ektemannen – og en lykkelig gjenforening.

Bollywood
India har en lang filmtradisjon. Allerede i 1896 ble den første stumfilmen vist på indisk lerret og siden har det gått slag i slag med filmfestivaler og masseproduksjon, med alt fra 1920-tallets mytologiske sjangre og 1930-årenes sang- og dansefilmer til 1970-årenes actionfilmer. I Bollywood utenfor Bombay produseres det nå over 900 filmer i året. Bollywood er en egen sjanger i seg selv. Det indiske og pakistanske publikummet er sterke følelsesmennesker, og det er veldig sterkt fokus på kjærlighet, familie og tradisjoner. Nå lages det for øvrig også mange actionfilmer der.

Navnet "Bollywood" oppsto i 1980, og inderne syntes nok det var litt nedverdigende å bli kalt en Hollywood "look alike". Men nå er navnet akseptert både i India og i verden for øvrig.

Dette er den andre av tre Bollywood-filmer som sendes på NRK2 i påsken. Påskeaften sendes den siste, "Dil Chahta Hai".

Indisk spillefilm fra 2000
Originaltittel: "Hum Dil De Chuke Sanam"
Regi: Sanja Leela Bhansali
I rollene: Salman Khan, Ajay Devgan, Aishwarya Rai, Vikram Gokhale
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83