Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. april 2008 kl 20.05 Fantastiske reiser: I hvalens kjølvann

Steve følger hvalene

Steve følger hvalen fra Mexico til Alaska. (Foto: BBC)
Steve følger hvalen fra Mexico til Alaska. (Foto: BBC)
I kveld følger Steve Leonard hvalene på deres lange reise fra det varme vannet i Mexico og helt til Alaska. Det er en svært vanskelig oppgave, selv med båter, fly og tekniske hjelpemidler.

I et følelsesladet møte kommer Steve tett på den 35 tonn tunge hunnhvalen som nettopp har født ungen sin i den varme lagunen. Det er et perfekt sted å føde. Men her finnes det ikke noe å spise, og derfor har hun en lang og slitsom reise foran seg.

Så snart ungen er sterk nok, starter den lange ferden nordover til Alaska, der det er mat. Hunnhvalen har ikke spist på flere måneder, og må klare seg på fettreservene under hele den reisen.

Hele veien er den nyfødte ungen helt avhengig av moren for mat og beskyttelse, og de svømmer non-stop. Moren beskytter ungen mot farene som truer, og gir den morsmelk.

Hvalens morsmelk er så næringsrik at ungen vil legge på seg nesten 30 kg hver dag. Ungen får morsmelk til den er åtte måneder gammel.

Under reisen vil moren miste omtrent en tredel av kroppsvekten under påkjenningene med å holde seg i gang og gi ungen mat. Først når hun kommer til det iskalde Atlanterhavet kan hun spise seg fet igjen.

Når hun på nytt er drektig, svømmer hun til Mexico igjen for å føde.

Om serien
Det kreves enorm fysisk styrke å følge et dyretrekk. I tillegg må dyrene krysse livsfarlig terreng. Hvordan klarer de å utføre dette kunststykket? Og er det mulig for et menneske å holde tritt? Den britiske veterinæren Steve Leonard kaster seg ut i det.

Ved hjelp av villmarkseksperter og satellittoppkoplet laptop prøver Steve å forklare hva det er med dyrenes biologi som gjør dem i stand til å gjennomføre et dyretrekk.

Steve Leonard er kjent fra blant annet serien "Veterinærene i praksis" ("Vets in Practice").


Britisk dokumentarserie
Produksjon: BBC (2007)
Originaltittel: Incredible Journeys with Steve Leonard: The Whales’ Tale
Produsent: BBC
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no