Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 18. august 2010 kl 21.25 Landeplage: Tanta til Beate

Den uforglemmelige tanta


I kveldens program spør Ravi om hvorfor Lillebjørn Nilsens «Tanta til Beate» nekter å slippe taket i oss. Er det fordi innspillingen og melodien vitner om et strålende godt håndverk? Eller skyldes udødeligheten at teksten bærer budskap om at alt var bedre før?

I 1982 ga Lillebjørn Nilsen ut albumet "Original Nilsen", som inneholdt låta "Tanta til Beate". Den omhandler en duematende eldre dame i Gamlebyen i Oslo som mimrer om Robert Normann og Django Reinhardts musikk. Foruten å bli spilt på norsk radio nærmest daglig, spilles også sangen av sigøynere blant annet i Paris. Og således har Lillebjørn Nilsen greid mesterstykket «å eksportere rødvin til Frankrike».

Uimotståelig nostalgitripp?
Men hvorfor har «Tanta til Beate» blitt stående? Er det fordi den er en uimotståelig nostalgitripp, eller at teksten bærer i seg et budskap om at mye var bedre før? Eller er det fordi innspillingen og melodien vitner om et strålende godt håndverk?

Under sin lekne jakt etter svar, oppsøker Ravi blant andre Lillebjørn Nilsen, Arild Rønsen (Gamlebyen-patriot), Hot Club de Norvège, Edgar Normann (String-swing-sønn), Stian Carstensen (spellemann) og Wolfgang Plagge (klassisk pianist og komponist).

Om serien
Hvert år blir det skrevet tusenvis av nye låter. De fleste dør hen uten større oppmerksomhet. Noen blir en hit når de kommer, og toner sakte ut. Men innimellom dukker det opp hitlåter som forblir hitlåter – som nye generasjoner tar til seg som sine egne. Og det er den statusen som gjør dem til landeplager.

Sendt tidligere.

Produsert av Dinamo (2008)
Produsent: Ingar Kristiansen
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no