Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 9. juli 2009 kl 19.30 Ei kaldblodig verd

Der froskene synger i kor

Sir David Attenborough tar oss med dit froskene synger i kor. (Foto: BBC Worldwide)
Sir David Attenborough tar oss med dit froskene synger i kor. (Foto: BBC Worldwide)
Sir David Attenborough fortsetter å oppsøke vekselvarme dyr – syngende frosker, lungefisker i Australia, salamandere i Japan samt en mengde andre amfibier.

I Australia gir Attenborough levende undervisning i hvordan amfibiene kunne ta steget fra vann til land og forsvare sin eksistens der. Først med lungefisken, en fortidslevning som puster og er i slekt med amfibiene. Deretter med Japans gigantiske kjempesalamander, en av de største amfibiene på jorden. Begge disse artene er mestere i å forsvare seg.

Første gang på film
Det metemark-aktige amfibiet apodar eller gymnophiona blir festet til film for første gang i og med denne serien. Opptaket viser en underjordisk skapning som gir "melk" til sitt avkom. Disse spiser også deler av huden til moren, noe som ikke later til å bry henne.

I Australia får vi se en pose- eller pungfrosk, der det er hannen som bærer avkommet rundt i en bylt på ryggen. Inntil han gir "fødsel" til fine, små minifrosker.

Sjelden og gyllen
Og for siste gang skuer vi Panamas gylne frosk i sitt naturlige, ville habitat (de finnes i dag bare i kunstige basseng). Denne sjeldne arten er forskjellig fra andre frosker på en måte som kan høres. De kvekker nemlig ikke, men er helt stumme, og kommuniserer på sitt eget "døvespråk" ved hjelp av tegn de gjør med "hendene".

Mer om serien
Med "Ei kaldblodig verd" (Life in Cold Blood) i fem deler tar Sir David et fargerikt farvel i selskap med kameleoner, iguaner, krokodiller og skilpadder. Som vanlig med en særdeles engasjert Attenborough som varmblodig formidler.

Amfibiene og reptilene er blant de mest framgangsrike artene som jorden har fostret. Ved hjelp av ny teknologi, kan David Attenborough avsløre detaljer omkring reptilene og amfibienes oppførsel som det hittil ikke har vært mulig å iaktta.

I løpet av serien skal vi til flere ulike kontinenter. "Ei kaldblodig verd" er David Attenboroughs fullending av sirkelen. Han begynte i BBC i 1952. Siden 1954 har han laget naturprogrammer for det britiske kringkastingsselskapet, og den aller første utsendelsen med ham handlet om nettopp.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar i fem deler (2008) (2:5)
Originaltittel: Life in Cold Blood
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no