Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. januar 2005 kl 19.55 Faktor: Kolibrimannen

En oase i slummen

Gregory Smith hjemme hos en Kolibrielev i slummen. (Foto: NRK)
Gregory Smith hjemme hos en Kolibrielev i slummen. (Foto: NRK)
- Jeg dro til Brasil som en sta idealist, men jeg hadde ingen anelse om hvor tøffe og utmattende disse årene skulle bli. Hver dag er en overlevelseskamp, sier Gregory Smith. Han hadde bodd tjue år i norsk velstand, men tok sitt livs beslutning: Han solgte huset og alt han eide i Os ved Bergen for å hjelpe gatebarn i gigantbyen Sao Paulo.

I denne dokumentaren vil Faktors Steinar Birkeland finne ut hvordan det går med Gregory Smiths prosjekt elleve år etter at det ble startet.

Opprettet aktivitetssenter
Stedet Gregory Smith selv har bygd opp ligger som en oase i slumområdene. Han kaller det Kolibriredet, et aktivitetssenter for 600 barn fra det fattige og kriminelt belastede nabolaget. Fra tidlig morgen til sen kveld koker senteret av rytmer, sang, fotball og framfor alt kampdansen capoeira.

- For tusenvis av barn helt ned i 3-årsalderen er gata et mer attraktivt sted å være enn slummen. Jeg prøver å gi barn i risikosonen et alternativ, en tro på at det finnes en annen framtid enn fattigdom, vold og en sniffepose med lim på gata, sier Gregory.

Ønsker å forebygge
De første årene i Brasil vandret Gregory hver natt ute i sentrumsgatene. Han tok til seg flere barn og startet et møysommelig arbeid med å bygge dem opp igjen. I dag går det bra med flere av disse, mens andre har blitt innhentet av sin kriminelle fortid. Fostersønnen Diego som bodde fem år hos Gregory, ble nylig skutt og drept etter en barkrangel.

- Det er ekstremt ressurskrevende å hjelpe tidligere gatebarn til et stabilt og harmonisk liv. Mye mer effektivt er det å forebygge, derfor skiftet jeg strategi og startet Kolibriredet, forteller Gregory. Han har ennå ikke fått en krone i offentlig støtte verken fra Norge eller Brasil. Penger til arbeidet kommer fra entusiastiske norske skoleelever og støttemedlemmer i Gregorys organisasjon Children At Risk Foundation.

Svikter aldri barna
Gregory er tilgjengelig for barna 24 timer i døgnet, og er stadig i kamp med tungt brasiliansk byråkrati. Da Diego ble drept måtte han selv stelle liket før begravelsen på grunn av rot blant gravpersonalet.

– Hadde jeg ant på forhånd hva jeg måtte gjennom disse årene for å oppnå resultater, hadde jeg ikke reist, sier han. – Men norgesretur er likevel uaktuelt. Alt for mange brasilianske barn går under på grunn av svik fra de voksne. Jeg skal ikke svikte mine.


Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Bergen
Programskaper: Steinar Birkeland, tlf 55 27 57 17/90 75 11 21 steinar.birkeland@nrk.no
Prosjektleder: Thomas Hellum, tlf 55 27 57 19/41 42 55 09 thomas.hellum@nrk.no
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 86 96/92 01 55 79
Vises også i Nett-TV