Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. juni 2009 kl 20.25 Der fartøy flyte kan

Han rodde seg ut..

Programleder Dag Lindebjerg tar oss med på oppdagelsesferd i båtlivet langs Norgeskysten. (Foto: NRK)
Programleder Dag Lindebjerg tar oss med på oppdagelsesferd i båtlivet langs Norgeskysten. (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg kaster loss for en åtte ukers båttur langs kysten. Programlederen ta oss med om bord i båter som alle har, eller har hatt, en stor betydning for land og folk. Vi får høre historier om et folk som har vært helt avhengig av båt i sitt daglige virke, og som har bygget og utviklet fartøyer gjennom tusener av år.

Vi blir med om bord i gamle og nye båter i vår mest spektakulære kystnatur. For å vise den store variasjonen i vår båthistorie har programlederen rodd gjennom Finnmark og fisket i Lofoten, Nordsjøen og Hardangerfjorden. Han har seilt galeas til Shetland, tatt rutebåten i Sognefjorden og bygget båter på Sunnmøre. Ikke minst har han fulgt båtentusiastenes drømmer gjennom vanskelig farvann, og sett drømmen bli virkelighet.

Selv om båtene spiller hovedrollen i alle programmene, er det helt forskjellige opplevelser seerne får ta del i. Fra uvær i Lofoten til sommerseilas på Vestlandet har NRK-teamet fra Bergen i over et år knapt hatt fast grunn under beina.

De åtte programmene har hvert sitt tema; robåter, seilbåter, fiskebåter, passasjerbåter, ferskvannsbåter, fritidsbåter, båtbygging og båtfolket.

Rotur i Nordhordland
I det første programmet blir vi med Dag Lindebjerg og Arne Høyland på en rotur i Indre Osterfjord i Nordhordland. Med oselverfæringen "Slurkjen" er de på jakt etter båthistorien i dette dramatiske landskapet. Her inne i fjorden har båtene vært selve forutsetningen for at folk kunne bo her.

Etter å ha rodd den friske strømmen ut fra Mofjorden finner de to det første tegnet på båthistorien i Mostraumen. Her har steinalderfolket satt spor etter seg og tegnet båtene sine i fjellet. Videre går turen via steinalderboplasser til vikingenes båter.

Hele turen blir rodd med "Slurkjen", en båt som er bygget av en av de siste lokale oselverbyggerne på Vestlandet.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon fra Program riks, Hordaland fra 2007.
Programleder: Dag Lindebjerg
Prosjektleder: Trond Lillealtern
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no