Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. april 2010 kl 22.25 1929 - det store krakket

Året da alt gikk galt

Historien om den tikkende bomben som burde ha vært forutsett, drar også paralleller til dagens økonomiproblemer. (Foto: TVF International)
Historien om den tikkende bomben som burde ha vært forutsett, drar også paralleller til dagens økonomiproblemer. (Foto: TVF International)
Banker som kollapser, kaos i aksjemarkedet, panikk over hele kloden. Nei, vi snakker ikke om finanskrisen anno 2008, men det store børskrakket på Wall Street i 1929. I denne en times lange dokumentaren får vi historien bak krakket som rystet og berørte en hel verden da – og flere generasjoner senere.

Vi får se sjeldne klipp fra 1920-årene, både før og etter den økonomiske krisen. Historien om den tikkende bomben som burde ha vært forutsett, drar også paralleller til dagens økonomiproblemer.

En ondartet svulst
Wall Street-krakket spredde seg over hele verden som en ondartet svulst. Den ødela for de rike og tok alle sparepengene til millioner av arbeidere. Den fremskjøv nedgangen for det britiske pund og markerte slutten på de gylne tider. Krakket førte også med seg en enorm arbeidsløshet og sultenød i både Europa og Asia, i tillegg til å stagnere hele verdenshandelen. Krakket påvirket også det politiske landskapet, som sørget for å gi god grobunn for hensynsløse diktatorer som Mussolini, Hitler og Stalin.

Dokumentaren tar oss tilbake til tid og sted der det hele begynte. Fra USA var uslåelige innenfor industri, moderne oppfinnelser, mote og film – til hele landet kollapset i 1929. Vi får også et innblikk i hvordan én stor mann i Det hvite hus klarte å bringe håp og optimisme tilbake til folket.

Sendt tidligere.

Amerikansk dokumentar (2009)
Originaltittel: 1929: The Year of The Crash
Norsk kommentar: Christian Borch
Produsert av: TVF International
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/ 975 25 287
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900