Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 4. april 2001 kl 18.35 Juvelen i kronen

Juvelen i kronen (t)


NRK2 onsdag 4. april kl 18.35
Juvelen i kronen

Dramatikk og kjærlighet i India

NRK byr på et gjensyn med \"Juvelen i kronen\", suksesserien fra 1984 som er blitt stående som eksemplet på britisk fjernsynsdrama på sitt aller beste. Vi møter den unge kvinnen Daphne Manners som drar til India i 1942 og forelsker seg i en inder. Dette er opptakten til en dramatisk kjærlighetshistorie som vi følger frem til 1947, da India ble erklært uavhengig fra britisk overmakt.

En hel verden applauderte da \"Juvelen i kronen\" kom på markedet. Ikke bare var kritikere og publikum i hjemlandet Englang begeistret, serien tok grådig til seg av både nasjonale og internasjonale priser. Også her hjemme ble den svært populær. Så er da også dette en meget påkostet dramaserie av beste kvalitet, med god historie, flotte omgivelser og ypperlig skuespill.

Turbulente tider
\"Juvelen i kronen\" er basert på den britiske forfatteren Paul Scotts bøker skrevet mellom 1966 og 1975. Fortellingen tar utgangspunkt i virkelige historiske begivenheter og avspeiler den spente situasjonen i India under den andre verdenskrig.

Når Daphne Manners (Susan Wollridge) kommer til India, har japanerne invadert Burma og truer med å beleire nabolandet India, og Gandhi oppfordrer britene til å forlate landet. Daphne, som er foreldreløs, får arbeid ved det britiske sykehuset i Maypore.

Her treffer hun den indiske journalisten Hari Kumar (Art Malik). Hun stifter også bekjentskap med den britiske politisjefen Merrick (Tim Piggot-Smith) som får et godt øye til henne. Han er ikke særlig begeistret for Daphnes forhold til Hari og vokter paret nøye.

Merricks motvilje mot Hari bunner ikke bare i vissheten om at Daphne fortrekker inderen fremfor ham. Politisjefens første møte med sin rival skjer nemlig kvelden etter at Hari er blitt funnet døddrukken på elvebredden.

Todelt by
Elven deler byen i to, britene holder til på den ene siden, og inderne på den andre. Merrick advarer Daphne mot å være sammen med en innfødt \"i disse turbulente tider\", som han sier. Men Daphne overser hans advarsler, og forholdet til Hari blir dypere og dypere.

\"Juvelen i kronen\" er i 15 episoder som blir sendt alle hverdager unntatt fredag de neste tre ukene. Siste episode kommer 30. april.

NRK2 onsdag kl 18.35

Britisk dramaserie fra 1984
Originaltittel: The Jewel in the Crown
Regi: Christopher Moraham, Jim O\'Brian
I rollene: Susan Woolridge, Art Malik, Tim Piggot-Smith, Peggy Ashcroft
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36 (hilde.ljoen@nrk.no)

Bilder
1. Den unge kvinnen Daphne Manners forelsker seg i den indiske journalisten Hari Kumar (Art Malik)
2. Daphne Manner (Susan Woolridge)
3. Forholdet mellom Hari Kumar (Art Malik) og politsjefen Merrick (Tim Piggot-Smith) er ikke det beste.
4. Politsjef Merrick (Tim Piggot-Smith).