Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 3. desember 2007 kl 21.30 Miljøprofil: Ole Kopreitan

Ildsjel mot atomvåpen

Ole Kopreitan er førstemann ut i programmene Miljøprofil (Foto: Lars Karelius Noer, NRK)
Ole Kopreitan er førstemann ut i programmene Miljøprofil (Foto: Lars Karelius Noer, NRK)
I det første av tre portretter av markante norske miljøvernprofiler skal det handle om den legendariske aktivisten Ole Kopreitan. I senere programmer møter vi Frederic Hauge i Bellona og Steinar Lem i Fremtiden i våre hender.

Ildsjelen Ole Kopreitan (70) har viet et langt liv til kampen mot atomvåpnene. I dag er denne kampen og kampen for miljøet to sider av samme sak.

I årevis har en utrettelig "Ole Kop" brukt sin etter hvert meget berømte barnevogn, proppet med buttons og løpesedler, som plattform for sin informasjonsvirksomhet. Men hvor er de mange demonstrasjonene og fakkeltogene som fylte gatene for 20, 30 og 40 år siden? Er den kjernefysiske trusselen kommet helt i skyggen av miljødebatten og klimatrusselen?

Slett ikke. Ole Kopreitan kan vise til en solid opinion mot disse masseødeleggelsesvåpnene. Han har også vitenskaplig støtte for at slike våpen inngår i den store miljø-trusselen menneskeheten står overfor. I tidsskriftet Bulletin of Atomic Scientists slås disse sakene sammen når viserne på den såkalte "dommedagsklokka" er flyttet nærmere tolv enn på flere år.

Framtidsvyer fra fortida
For å minne om realitetene i saken, viser programmet noen korte glimt fra den amerikanske filmen fra 1984, "The Day After", og Peter Watkins prisbelønte dokumentar om virkningene av kjernefysisk krig, "The War Game" fra 1966.

I høst fant utenriksminister Jonas Gahr Støre det betimelig å utfordre det folkelige engasjementet til støtte for atomnedrustning. De folkelige anti-atomvåpenorganisasjonene "Nei til atomvåpen", "Leger mot atomvåpen" og den norske "Pugwash"-komiteen tok hansken opp.

Den 1. november returnerte de utfordringen til utenriksministeren ved å overlevere flere titalls tusen underskrifter, støttet av Landsorgansisasjonen i Norge, med krav om at Norge stemmer for FNs konvensjon mot atomvåpen.

Vi følger Ole Kopreitan og etterkrigstidens kamp mot atomvåpnene, fram til dagen da utenriksministeren fra en rødgrønn regjering kom på kollisjonskurs med sine egne støttespillere.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2007)
Ved Ebbe Ording
Prosjektleder Miljøprofil: Harald Reitan
Pressekontakt Helene Amlie , 23 04 77 51/95100299
Blir også sendt i NRK1 onsdag 5. desember kl 12.15