Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. desember 2001 kl 18.30 På vei mot jul: ... jeg er så glad, så glad

Gledesbudskapet

Det er prest i Olsvik menighet, Tormod Klovning og frelsessoldat Hildegard Anthun Ørsnes som er gjester hos Rune Larsen i dette siste adventsprogrammet. De skal være med på å tenne det fjerde lyset for
Det er prest i Olsvik menighet, Tormod Klovning og frelsessoldat Hildegard Anthun Ørsnes som er gjester hos Rune Larsen i dette siste adventsprogrammet. De skal være med på å tenne det fjerde lyset for "glede". Marit Hommedal, Scanpix
Julens budskap er et gledens budskap. Men har vi lov å være glad når nøden skriker til oss fra tv-skjermen hver kveld? spør Rune Larsen som har sin siste samling rundt adventskransen lille julaften.

- I disse tider er det kanskje viktigere enn noensinne å holde frem gleden og håpsdimensjonen i julebudskapet, sier Rune, som for siste gang denne adventstiden tenner lys for et av julens begreper. Denne gangen skal flammen brenne for ”gleden”.

Da englene kom med sitt gledesbudskap, var virkeligheten i Betlehem til forveksling lik dagens situasjon. Et okkupert land der nasjonalisme, hat og opprør tilhørte dagens orden. Inn i denne virkeligheten ble fredsbudskapet gitt, og det vakte sikkert like mye forundring den gangen som nå. Det kristne budskapet om fiendekjærlighet og fredshåp representerer på mange måter en motkultur i en voldelig verden – den gang som i dag.

Rune Larsen har invitert to representanter for det glade budskap til Mariakirken i kveld. Det er prest i Olsvik menighet, Tormod Klovning, og frelsessoldat Hildegard Anthun Ørsnes.

Siste bilde
Professor, Gunnar Danbolt skal åpne det siste bildet på Mariakirkens altertavle og fortelle hvilken julehistorie som skjuler seg inne i den 500 år gamle tavlen.

Voci Nobili, Høgskolen i Bergen, synger om ”glede og barnlig lyst” og avslutter programmet med julens protestsang, ”Deilig er jorden”.

Om serien
Den vakre Mariakirken i Bergen danner rammen rundt Rune Larsens adventsserie ”På vei mot jul”.

- Vi har to enkle formål med programmene. Det ene er å skape en hyggelig førjulsstemning, og det andre er å se nærmere på en del ord og begreper vi møter nå i adventstiden. I de fire programmene tar vi for oss ”englene”, ”fred på jord”, ”kjærligheten” og ”gleden”, sier programlederen.

Professor i kunsthistorie, Gunnar Danbolt, er fast samtalepartner. I tillegg inviterer Rune Larsen en ny gjest hver uke.

Sang og musikk er en selvsagt del av adventsserien, med det prisbelønte jentekoret Voci Nobili, Høgskolen i Bergen, som fast musikalsk følge. En musikalsk gjest dukker også opp i hvert program.

Egenproduksjon fra NRK Hordaland
Programleder: Rune Larsen
Prosjektleder: Trond Lillealtern
Produksjonsleder: Wendla N. Black
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 23 04 78 53

Bilder (tre motiv)
Det er prest i Olsvik menighet, Tormod Klovning og frelsessoldat Hildegard Anthun Ørsnes som er gjester hos Rune Larsen i dette siste adventsprogrammet. De skal være med på å tenne det fjerde lyset for ”glede”. (Foto: Marit Hommedal, Scanpix)