Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. november 1999 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)


NRK1 søndag 21. kl 18.30
Newton (12:16)

Forkjølelsestid

Er du en av dem som hoster, nyser og fryser for tiden? Magnus slipper i hvert fall ikke unna. Fra sengen sin orker han bare så vidt å snakke med noen som vet hva influensa, bakterier, virus og forkjølelse er. Dagens \"Newton\" starter også en serie som tar deg med inn i regnskogen i Brasil.
Magnus kvikner til etterhvert. Han orker til og med et besøk av mattelandslaget - en gjeng ungdommer som er så gode i matematikk at de reiser rundt og konkurrerer om å få flest riktige svar. Og de har eksempler på at matematikk kan være gøy!

Arild i Amazonas
I denne utgaven av Newton starter en ny serie kalt \"Arild i Amazonas\". Arild Hagen er biolog, og i flere uker framover slår vi følge med ham på hans reise dypt inne i regnskogen i Brasil. Han har sett aper og krokodiller, truffet indianere og studert kamuflasjedyr, for å nevne noe. I dag forteller han hva en tropisk regnskog egentlig er.

Rulleskøyter og smak og behag
Den håpløse lærervikaren Berit Larsen tar for seg rulleskøytenes historie. De er ikke noen ny oppfinnelse, men kan ha vært brukt av din tipp-tipp oldefar eller -mor.
Smak og behag - hvorfor er det slik at noen liker cola og andre fortrekker saft? Og hvorfor kler noen seg i yndlingsfargen blått, mens andre har grønt som sin favorittfarge? Magnus har tatt på seg sine yndlingsklær og møtt noen som vet hvordan vi utvikler forskjellig smak.

NRK1 søndag kl 18.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Magnus besøker landslaget i matte.


De store flytebladene til kjempenøkkerosen Victoria amazonica bærer vekten av et menneske.

Vi kjenner paranøttene fra nøttefatet ved juletider. Det er bare ett dyr, en gnager som heter agouti, som gnager hull på det solide nøtteskallet. Mange nøtter blir hamstret i skogbunnen, og de som blir glemt kan spire og vokse opp til nye trær.
Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder: Magnus Dehli Vigeland


Regi: Anne Marie Nørholm
\0\0\0\0\0\0