Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 19. august 1999 kl 19.35 Min hage

Min hage (ttv)


NRK1 torsdag 19. august kl 19.35
Min hage

Tusenmetershagen i Hallingdal

Lill Kari Haug har tatt med seg kunnskap om hardføre planter fra Indre Troms til Nes i Hallingdal. Rundt hytta som ligger 1.000 meter over havet, har hun skapt en helt unik hage. Harald Reitan fra NRK Buskerud har besøkt Lill Kari og mannen Odd Larsen i deres ferieparadis.

Når vi har tatt av fra Riksveg 7 gjennom Hallingdal, klatra opp bratte stigninger til skogen blir glissen, hyttene færre og færre, og vegen tar slutt, og så kaster et blikk opp mot den siste hyttegrenda langs vegen, da er det så en ikke tror sine egne øyne.

Hva er det som lyser så fargesterkt gjennom skigarden rundt den ene hytta? Det ser da ut som tulipaner? Her - i tusen meters høyde? Jo, det er tulipaner. Og mengder av primula. Og takløk. Og ridderspore og potentilla og timian og valmuer og et utall av planter som en aldri ville vente å finne så høyt til fjells. Fra snøen går til høsten kommer er det planter i denne hagen som viser oss farger vi ikke er vant med i denne typen landskap.

Spennende år
Denne hagen har Lill Kari Haug brukt tolv år på å anlegge - med god hjelp av mannen sin, Odd Larsen. Hver helg hele sommeren, og hele ferien, naturligvis, tilbringer familien på hytta på Saupeset. Spenningen i bilen på vei opp fra Oslo er like stor hver gang. Hva har skjedd i hagen siden forrige helg? Hvilke arter har fått blomster siden sist? Har elgen vært innom og forsynt seg? Har noen vært innom og tatt en titt på prakten, og glemt å lukke grinda, så sauen har kommet inn? Har musa herjet mellom de sårbare røttene?

Fra Himalaya til Hallingdal
Lill Kari Haug har vokst opp i Øverbygd i Indre Troms. Der har hun lært en hel del om hva slags blomsterplanter som vokser under vanskelige kår i Norge, videreutvikla den kunnskapen og overført den til høyfjellet i Buskerud. Kontakt med en hobbybotaniker i Troms, som igjen har forbindelser ut i den store verden, har brakt sjeldne plantearter til Nes i Hallingdal - fra Himalaya, for eksempel.

Lill Kari Haug har anlagt hagen med tanke på at den skal ha tre toppsesonger i løpet av sommeren - alt etter når de forskjellige plantene blomstrer. NRK besøkte hagen i den midterste toppsesongen - i slutten av juli.
Programmet er ved Tordis Gauteplass og Harald Reitan fra NRK Buskerud.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Lill Kari Haug har skapt en fargerik fjellhage 1.000 meter over havet. (Foto: Erik Norrud)

2. Lill Kari Haug og mannen Odd Larsen på hytta på Saupeset. (Foto: Erik Norrud)

Naturprogram fra NRK Buskerud

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41