Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. oktober 2007 kl 22.25 Store studio

Partyfiksing og alternativ sjokoladekake

I kveldens sending diskuterer programleder Anne Lindmo amerikansk partyfiksing, utsvevende kunstnerliv i Paris som blant annet førte med seg en legendarisk kokebok, hip-hop og dop, og krigsreiseskildringer og Norges ambivalente rolle som fredsnasjon.

Kveldens gjester er partyfikser Magnus Rønningen, forfatter Brit Bildøen, hip-hoper og "riksnarkoman" Øyvind "Vinnie" Sauvik pluss den tidligere Telemarkbataljonsoldaten Aslak Nore.

En partyfikser fra Otta
Magnus Rønningen er fra Otta. En stund var han en av Dagbladets ivrigste unge journalister. Nå har han flyttet til LA og blitt ekspert på party. Det siste året har Rønningen jobbet hardt med å gi gamlelandet en smak av den avanserte partykulturen fra LA.
Når store amerikanske artister er på turne arrangeres det gjerne store fester i etterkant av konsertene. I Norge er det Magnus Rønningen som har tatt jobben, til nå han fikset festene til blant andre Snoop Dog, Tommy Lee og Justin Timberlake. Denne gang skal Rønningen arrangere fest i Trondheim: anledningen er at jentegruppa Pussy Cat Dolls er på besøk.

I Store Studio skal Rønningen fortelle hva som skal til for å arrangere en virkelig kanon-fest, hvordan man får nordmenn til å kjøpe champagne for flere hundre tusen kroner, hva som skal til for å lokke norske kjendiser på fest og hvor mange pene damer som skal til for å veie opp for en stygg finanskjendis.

En legendarisk kokebok
Alice B Toklas var dama til Gertrude Stein. De to levde i lesbisk samliv i Paris fra begynnelsen av forrige århundre og var på alle vis to svært spesielle og fantastiske damer. Deres hjem i Paris var møtested for store navn innen kunst og litteratur, veggene var dekket med tidlige verker av Matisse, Picasso og Braque, og Gertrudes teft og talent hadde stor påvirkning på mange av tidens forfattere, blant dem Ernest Hemingway og Paul Bowles. Gertrude var en enormt produktiv dikter, og en pioner for modernistisk litteratur. Den mest kjente boken fra dette dikterparet er allikevel Alices kokebok; den rommer erindringer, reiseskildringer og kostelige fortellinger om damenes bilturer i USA og Frankrike. Og aller mest kjent er selvsagt fru Toklas HASCHICH FUDGE - sjokoladekake med hasj. Om oppskriften skriver Alice: "Eufori og strålende latterkuler, ekstatiske drømmerier og personlighetsutvidelser på flere samtidige plan kan man rolig vente seg." Denne høsten utgis Alices kokebok på norsk. I Store Studio møter du Brit Bildøen som har skrevet etterordet og er en stor fæn av Alice og Gertrude.

En hip-hoper med storband i ryggen
Øyvind "Vinnie" Sauvik har gjort stor suksess med Paperboys – og litt ufrivillig blitt båssatt som riksnarkoman etter at han svært åpenhjertig fortalte om sitt varierte inntak av forskjellige typer dop. Vinnie jobber med et nytt Paperboys album og rapporterer at formen er god, parallelt med sitt eget prosjekt har han også sagt ja til et samarbeid med Jens Petter Antonsen og hans storband. I Store Studio stiller Antonsen big band med tjue mann og uhorvelige mengder messingblås, mens Vinnie ræpper i kjent stil: til sammen blir dette en farlig fascinerende musikalsk cocktail.


En norsk soldat
Skribenten Aslak Nore har blitt innhentet av sin fortid som soldat i Telemarksbataljonen. I sin nye bok, "Gud er norsk - soldatene fra fredsnasjonen" blir hans egen tid som soldat i Bosnia opptakten til en større fortelling om norske soldater i utenlandstjeneste, der leseren tas med på en reise fra slettelandet i Nord-Tyskland til ruinene i Sør-Libanon og fjellene i Afghanistan. Boken er både en reiseskildring fra etterkrigstidens krigsområder og en beretning om soldater og fellesskapet mellom dem. Samtidig tegnes et større bilde av norsk utenrikspolitikk der nasjonens rolle som humanitær stormakt problematiseres. På mandag møter du Aslak Nore i Store Studio.

Om Store studio
Store studio er NRKs mandagstalkshow. Programleder Anne Lindmo byr på aktuelle gjester, reportasjer og live musikk.


Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson: Helle Vaagland, vaktsjef, Store Studio
Tel. direkte: 23 04 70 00 Mobil: 41 31 84 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no