Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 17. april 2006 kl 21.35 Niern: Nattsvermeren

Oscar-belønnet thriller

Clarice (Jodie Foster) får i oppdrag å intervjue psykiateren, og psykopaten, dr. Lecter (Anthony Hopkins) i fengselet for å løse en sak med en seriemorder (Foto:  Orion)
Clarice (Jodie Foster) får i oppdrag å intervjue psykiateren, og psykopaten, dr. Lecter (Anthony Hopkins) i fengselet for å løse en sak med en seriemorder (Foto: Orion)
I denne psykologiske thrilleren møter vi den begavede FBI-studenten Clarice Starling som får et spesialoppdrag: Hun skal finne og avsløre den grusomme seriemorderen som går under navnet Buffalo Bill. Sjefen hennes, Jack Crawford, vil at hun skal kontakte en av de innsatte i fengselet, psykopaten dr. Hannibal Lecter.

Seriemorderen Buffalo Bill dreper unge kvinner, og fjerner huden fra kroppene deres etterpå. Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) er en glimrende psykiater, men også en voldelig psykopat. Han er fengslet på livstid for mord og kannibalisme. Jack Crawford (Scott Glenn) tror at Lecter kan hjelpe dem med å komme på sporet av Buffalo Bill, og at en ung kvinne som Clarice (Jodie Foster) kan få ham på glid.

Men Lecter gjør seg kostbar, og kommer med betingelser. Han vil flyttes til et mer komfortabelt fengsel, og viktigere, han vil snakke med Clarice om hennes fortid. Han er dyktig til å grave i hennes psyke og tvinger henne til å avsløre sine innerste traumer. Clarice blir svak og sårbar når hun minst av alt har råd til å være svak.

En dag flykter Lecter, og alle som har møtt ham gripes av en felles frykt. Men Clarice mister ikke oppdraget sitt av syne, nemlig å finne Buffalo Bill før han myrder sitt neste offer. Gjennom nøyaktig etterforskning og opplysninger som Lecter har kommet med, lykkes det til slutt for Clarice å finne psykopaten Buffalo Bill. Konfrontasjonen skjer i en liten by, og dette møtet er en av filmens mest skremmende og minneverdige scener.

Om filmen
"Nattsvermeren" ("The Silence of the Lambs") er blitt en klassiker. Det samme kan sies om samspillet mellom Jodie Foster og Anthony Hopkins. Begge mottok hver sin Oscar for prestasjonen. Filmen fikk hele fem Oscar-priser til sammen, noe som tidligere bare hadde blitt "Det hendte en natt" i 1934 og "Gjøkeredet" i 1975 til del.

Amerikansk psykologisk thriller (1991)
Originaltittel: "The Silence of the Lambs"
Med Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald, Brooke Smith, Ted Levine og Diane Baker
Regi: Jonathan Demme