Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. mars 2001 kl 22.30 Kunst nå: Ballett og sirkus

Kunst nå: Ballett og sirkus (ttv)


NRK1 tirsdag 20. mars kl 22.30
Kunst nå: Ballett og sirkus

Kunst i manesjen

Cirque du Soleil går helt nye veier med forestillingen \"Quidam\" som er en kombinasjon av teater, dans og tradisjonelle sirkuselementer, men uten dyr. Vincent Reilly lar oss få oppleve litt av denne helt spesielle \"sirkusforestillingen\" i Kunst nå i kveld. I programmet skal vi ellers innom Nasjonalballetten der Kjersti Alveberg forbereder en ny ballett som har urpremiere 24. mars, og det blir et møte med institusjonens nyutnevnte sjef, Espen Giljane.

Cirque du Soleil viser forestillingen \"Quidam\" i et svært sirkustelt i Manchester i England. Vincent Reilly har vært der og snakket både med publikum, artister og noen av dem som har båret fram forestillingen.

Med sju produksjoner i gang over hele verden er Cirque du Soleil et av de største kompaniene på dette feltet. De avslutter sin europaturné til sommeren i København. Kunst nå byr også et klipp fra filmen \"Journey of Man\", der Cirque du Soleil viser sine kunster. Filmen vil bli vist i Oslo.

Ny ballett
Pål Sommer-Erichson i Kunst nå har besøkt Nasjonalballetten og snakket med koreografen Kjersti Alveberg om forestillingen \"Creations\". Denne gangen har hun latt seg inspirere av kunstneren Terje Ythjall sin billedverden. Vi møter også to av danserne, Stine Østvold og Ingrid Lorentzen.

\"Creations\" er en forestilling satt sammen av tre balletter. De to andre ballettene er koreografert av Kim Brandstrup og Iaszio Berdo.

Ny ballettsjef
Kunst nå har også besøkt den nyutnevnte sjefen for Nasjonalballetten, Espen Giljane, i New York. Han kom hit på et stipend som meget lovende ung danser i 1978. Han ble oppdaget og har danset for blant annet velrenommerte New York City Ballet. Espen Giljane er i dag tilknyttet dette ballettkompaniet på Manhattan som pedagog.

Giljane tiltrer som sjef for Nasjonalballetten høsten 2002. I Kunst nå i kveld forteller han om hva han har tenkt seg med vår nasjonale ballettscene.

Om magasinet
\"Kunst nå\" er NRKs nye ukentlige kulturmagasin for bildekunst, litteratur og scenekunst. Ambisjonen er å lage et spennende, underholdende og annerledes kulturprogram som presenterer sider av kunsten som ikke kommer fram i andre medier.

Kunstlivet er mer mangfoldig i dag enn noen gang tidligere. Ikke bare er det langt flere kunstnere enn før, det er også flere typer kunst og et større antall stiler og tradisjoner som eksisterer side om side. \"Kunst nå\" ønsker å trekke fram interessante kunstnere og fenomener og å belyse aktuelle spørsmål i forhold til samtidskunsten.


I motsetning til NRKs tidligere kulturprogrammer, som har dekket de store begivenhetene i kulturlivet, behandler \"Kunst nå\" konkrete fenomener i kunstverdenen på en personlig og uhøytidelig måte. Magasinets producere går ut med digitale videokameraer for å snakke med mennesker og spore opp historier.

NRK1 tirsdag kl 22.30
Blir også sendt lørdag (NRK2)

Ukentlig kulturmagasin fra Kulturavdelingen
Redaksjonsleder: Bjørn Hulleberg
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Fra Cirque du Soleils forestilling \"Quidam\" i et sirkustelt i Manchester. (Foto: Al Seib)

2. Manesjen er Cirque du Soleils scene og sirkusteltet er \"teatersalen\". (Foto: Al Seib)

3. Cirque du Soleils forestilling \"Quidam\" er en kombinasjon av teater, dans og tradisjonelle sirkuselementer. (Foto: Al Seib)