Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. april 2012 kl 21.30 Nasjonens skygge

Motstandsleder, statsråd og bakmann


Ingen i det norske etterkrigssamfunnet har som Jens Christian Hauge vært omspunnet av myter og historier, løgner, frykt og beundring. Denne dokumentaren i to deler kaster lys over motstandslederen, statsråden og bakmannen som etter den andre verdens krig ble kalt Norges mektigste mann.

Jens Christian Hauge ledet motstandskampen i Milorg under andre verdenskrig. Han var statsråd i perioden 1945 -1955 og bakmann i kulissene. Han fikk svært stor politisk innflytelse.

For sitt virke fikk han tildelt den ærefulle Medaljen for Borgerdåd i gull, den høyeste sivile utmerkelsen en nordmann kan få. Medaljen var blank nok, men den hadde også en bakside.

I første delen av dokumentaren følger vi Hauge som student, Milorg-sjef og aktør i våpenindustrien.

Mange spørsmål
Hvorfor bløffet Hauge om egen innsats ved krigsutbruddet? Hvor sentral var han selv i forbindelse med likvideringene under krigen? Og hvorfor feilinformerte han bevisst den norske regjering om det strengt hemmelige tungtvannssalget til Israel?

Har svarene på disse spørsmålene og mange flere gått i graven med ham? Eller hadde Jens Christian Hauge tatt vare på viktig dokumentasjon av sitt svært innholdsrike og hemmelighetsfulle liv?

Følg med når vi kaster vi lys på "nasjonens skygge".

En dokumentar i to deler
Produsert av NordicStories for NRK (2011)
Regi: Pål Sommer-Erichson
Prosjektleder i NRK: Marie Sjo
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland, tlf: 988202309
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900