Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. februar 2005 kl 19.30 Et!

Kosmopolitisk husmannskost

Mat-entusiasten Nadia besøker hollandske Sylvanus, tsjetsjenske Zarima, svenske Greta og finske Eeva og får en leksjon i hverdagskost fra ulike himmelstrøk.

Sylvanus er selvstendig næringsdrivende. Han gir Nadia en innføring i noe som lyder ganske kult: Zuurkoolsschotel. Det viser seg å være en rett basert på surkål, poteter, pølser og bananer. Garantert husmannskost i Nederland.

Tsjetsjensk ravioli
Zarima steller i stand et slags tsjetsjensk ravioli med nøtter og hvitløk som serveres med en grønnsakssalat. På hjemmesiden til programmet – http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=13713
– finner du i tillegg en oppskrift på Zarimas honningkake.

Hugos kåldolmar
Greta holder kurs i matlaging og Hugo har med seg sin egen oppskrift på kålrulletter, eller kåldolmar som det heter på svensk. Jättegott!

Piroger fra Karelen
Fra Karelen har Eeva med seg oppskriften på piroger, opprinnelig en russisk nasjonalrett,
som her serveres med potetmos og sprøstekt bacon.

Mer om serien
"Et!" handler om mat som stimulerer og forener. Også via magen lærer vi mennesker hverandre å kjenne. Kjøkkenet og matbordet er uslåelige arenaer for gjensidig forståelse og møteplass for felles interesse. Omtrent slik lyder den enkleste av all matfilosofi, ifølge svenske Nadia Jebril. Som selv ikke er kokk, men glad i mat.

Matbudsjett, småretter, kjærlighetsmat, hverdagsmat, "kroppsriktig" mat, tidsriktig mat, mat i religiøst perspektiv og nattmat – alt dette og mer til står på menyen hos Nadia Jebril i tiden framover.

Det blir hjemmebesøk hos mennesker fra alle verdens hjørner. Det lages mat, snakkes om mat og omkring en hel del andre ting som har med livsstiler og kulturer å gjøre. Vi får være med på forarbeidet med maten, tilberedelsen, spisingen og euforien. Hugg inn!

Svensk dokumentar i 8 deler (2004)
Originaltittel: Ät
Produsert av: SVT
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

LENKER
  • Oppskrifter 
  • Les mer