Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. november 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Fredsduer temmer ikkje tigrar

Vaklende fredsdiplomati

Norges fredsinnsats på Sri Lanka har blitt markedsført som en stor seier for det norske fredsdiplomatiet. Problemene kom for en dag da presidenten på Sri Lanka ba den norske lederen for våpenhvileobservatørene, Tryggve Tellefsen, om å forlate landet. Presidenten mener at han tar parti med de fryktede tamiltigrene.

Nå har opptrappingen av konflikten ført til at de norske fredsmeglerne har reist hjem. Dermed har Norges stjernestatus som internasjonal fredsmegler fått et kraftig skudd for baugen. I kveld forteller Brennpunkt historien om norsk famling overfor en geriljahær, som til tross for våpen hvileavtalen fortsetter å smugle våpen, myrde sine motstandere og tvangsrekruttere barnesoldater. Nå er fredsprosessen lagt på is på grunn av den politiske krisen mellom Sri Lankas president og statsministeren.

Aktiv norsk diplomati
Norske diplomater var med på å skrive historie i 2002, da det ble inngått våpenhvile mellom De tamilske tigrene (LTTE) og regjeringsstyrkene på øya etter tyve år med borgerkrig. Fra Norge har særlig spesialrådgiver Erik Solheim arbeidet som tilrettelegger for begge parter. UDs statssekretær Vidar Helgesen har også vært mye involvert i den videre prosessen, der Norge fikk jobben med å lede våpenhvileobservatørene fra fem nordiske land.

Fra å være ønsket velkommen som fredsmegler av begge stridende parter, blir Norge nå beskyldt for å favorisere LTTE. Sri Lankas president Chandrika Kumaratunga, har ved flere anledninger anklaget den norske lederen for observatørkorpset (SLMM), generealmajor Tryggve Tellefsen. Han har blitt sendt hjem i påvente av at DU skal granske påstandene om partiskhet.

Støtter tigrene?
I Brennpunkt ser vi nærmere på bakgrunnen for denne utviklingen, der en rekke opplagte tabber og utspill som kan tolkes som støtte til De tamilske tigrene har vært med på å svekke Norges posisjon. Et av utspillene som skapte sterke reaksjoner i hovedstaden Colombo var at Tellefsen foreslo å sidestille Sri Lankas Marine og de tamilske Sjøtigrene. Forventingene til våpenhvileobservatørene var store, men de 58 observatørene har verken våpen eller noen politimyndighet. De kan bare rapportere og oppfordre, mens en krigstrett sivilbefolkning fortsatt opplever politiske drap, barnekidnapping og våpensmuling fra De tamilske tigrene.


Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlige: Turid Rogne
Redaktør: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96