Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. april 2007 kl 19.55 Å dykke med haier

Svømmer med haier

Tanya Streeter på vei til det indiske hav hvor hun prøver å komme over redselen for haier. (Foto: BBC)
Tanya Streeter på vei til det indiske hav hvor hun prøver å komme over redselen for haier. (Foto: BBC)
Tanya Streeter er det nærmeste man kommer en menneskelig havfrue. Hun beveger seg som en fisk i vann og kan dykke uten oksygentank til utrolige dybder. Men Tanya har en svakhet; nemlig redselen for å svømme blant haier.
I kveld vil hun overvinne denne redselen og oppsøker hai i Det indiske hav.


Britiske Tanya Streeter (33) er verdensmester i fridykking og kan holde pusten inntil seks minutter og 17 sekunder under vann. Hun dykker også uten noe form for utstyr til dybder få andre våger – selv med lufttank.
I 2002 ble hun sågar kåret av amerikanske "Sports Illustrated" som "Verdens mest perfekte atlet". Med andre ord – en idrettsutøver av de helt sjeldne.

Men Tanya har en svakhet, hun er nemlig livredd for haier. Og i hennes tilfelle kan denne skrekken vise seg å være katastrofal. Adrenalinet kroppen produserer som respons på redsel får oss til å bruke opp oksygen fortere. Og når du er under vann på mer enn 150 meters dybde, er hvert milligram av oksygen livsviktig. Så, for å overvinne haiskrekken, bestemte Tanya seg for å våge seg så nær innpå dem som mulig.

I dokumentaren "Å dykke med haier" følger vi Tanya i to faser. I kveld blir vi med til Maldivene i Det indiske hav der Tanya skal dykke med såkalte "vennlige haier". Neste torsdag går turen til Bahamas der langt farligere haiarter holder til.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Produsert av: BBC
Originaltittel: Shark Therapy – Big Sharks
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,