Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. november 2003 kl 22.30 Safari

På safari i samtidskulturen

Marte Spurkland tar seerne med på reise i samtidskulturen utenfor Norge. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Marte Spurkland tar seerne med på reise i samtidskulturen utenfor Norge. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Kulturmagasinet Safari er tilbake på NRK, med Marte Spurkland som programleder. I høstens første sending lar hun og reporterne oss møte danske performance-artister, en engelsk skulptør og en aktuell amerikansk kunstner. I tillegg blir i med til Boston og et helt spesielt prosjekt om arkitekter og hermetikkbokser.

Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Marte Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Skulpturer med sjel
I kveld blir vi med til de danske performance-artistene i gruppen "Hotel Pro Forma", som trekker virkelige personer inn i sin kunst. Vi skal også møte den engelske skulpturen Tony Cragg, som har bosatt seg i Wuppertal i Tyskland. Safaris videoreporter Ninja Benneche har besøkt utstillingen hans "Signs of Life" i Bonn, som inneholder et utvalg skulpturer fra arbeidet hans de siste ti årene. Cragg synes spørsmålet om hvordan man kan gjenkjenne liv er vanskelig, men påstår likevel at man vil gjøre det. Hans prosjekt er å finne ut hva det å selv være av materiale betyr for ham, også tatt i betraktning av det åndelige, det emosjonelle og det religiøse.

Møte med mesteren bak "Cremaster"
Skulpturer står også den aktuelle amerikanske populærkunstneren Matthew Barneys hjerte nært. Han forteller at uansett hvor mye film, performance, danseforestillinger og fotografier han lager, ser han på seg selv som skulptør. Nå står han bak "Cremaster"-prosjektet i Astrup Fearnley Museet, som inneholder de fleste kunstarter. Til slutt skal vi til Boston i USA, og en utstilling som er ukjent for de aller fleste. Her konkurrerer hvert år arkitekter om å bygge den flotteste skulpturen av hermetikk. Prosjektet har fått tittelen "Canstruction".

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252