Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. september 2006 kl 19.30 Puls

Hjertesyke barn bør trene

Helene Sandvig er programleder for Puls. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Helene Sandvig er programleder for Puls. (Foto: Ole Kaland, NRK)
At hjertesyke barn kan være tøffere enn man tidligere har trodd, er en av sakene i kveldens Puls. I tillegg skal det handle om hvordan nanoteknologi kan revolusjonere medisinen.

"Hold deg i ro, og pass på hjertet ditt!" var rådet de aller fleste med medfødt hjertefeil fikk før. Men nå oppfordres de til det stikk motsatte! Forskning har nemlig vist at de fleste barn og unge med medfødt hjertefeil bør trene, og at de tåler mye mer enn man har trodd tidligere.

Nanoteknologi
I tillegg skal det handle om hvordan forskere bruker nanoteknologi til å løse medisinske gåter. For når forskerne jobber nede på nanonivå kan de forandre egenskapene til kjente materialer. Ved hjelp av disse ørsmå byggeklossene kan man blant annet få ødelagte nerveceller til å gro sammen.

Ved hjelp av små plastbrikker som vi kjøper på apoteket vil vi kunne teste oss for alt fra halsbetennelse til mer alvorlige infeksjoner og sykdommer, og få fram resultatene på vår egen mobiltelefon. Det høres kanskje ut som science fiction, men om få år kan det bli virkelighet.

Egenprodusert helsemagasin fra NRK Fakta
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Ida Scheie
Vaktsjef: Hanna Førland
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900

Les mer: www.nrk.no/puls
Vises også i Nett-tv


LENKER
  • www.nrk.no/puls