Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 4. mars 2010 kl 20.45 Europa - en reise gjennom det 20. århundret

1916 - Somme, Bovington og London

Historikeren Geert Mak står bak reisen gjennom 1900-tallets Europa. Denne episoden tar for seg de enorme tapene folk led under den første verdenskrig. (Foto: NPO )
Historikeren Geert Mak står bak reisen gjennom 1900-tallets Europa. Denne episoden tar for seg de enorme tapene folk led under den første verdenskrig. (Foto: NPO )
Første verdenskrig viste seg som en pådriver for teknologisk utvikling. Med nye oppfinnelser som for eksempel panservognen, kunne man vinne slag ved å skade fienden mer effektivt.

Samtidig gjorde framskrittene innen kirurgi og medisin det mulig å hjelpe de sårede. Tusenvis av lemlestede soldater fikk nye neser, ører og kjever, takket være den nye plastiske kirurgien.

Det nye massemediet film, spredte krigens grusomheter på store lerreter til dem som var hjemme. Ikke bare soldatene, men hele samfunn ble traumatisert. Når en soldat hadde gått seg vill og ikke visste hvem han var og hvor han var, og bildet havnet i avisen, meldte hundrevis av kvinner seg som soldtens mor, barn eller kjæreste.

Om serien
Den bestselgende boken "Europa" av den nederlandske historikeren Geert Mak, er utgangspunktet for denne tv-serien på 35 episoder.

Mak tar oss med på en reise gjennom 1900-tallets Europa. Med tog, bil og båt ferdes han gjennom historien og over kontinentet fra århundreskiftets Wien, via Madrid, Volgograd, Berlin og Tjernobyl, til ruinene i Sarajevo. Programmene inneholder unikt dokumentarisk materiale og lar oss møte mennesker som på en eller annen måte er påvirket av de hendelsene som har preget det tjuende århundret. Vi er alle en del av Europa, men hver av oss har sin egen historie å fortelle.

Nederlandsk dokumentarserie, 2009
Originaltittel: In Europe
Produsent: NPO
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice