Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 13. januar 1999 kl 20.30 Alternativ sunnhet

Alternativ sunnhet (t)

NRK2 onsdag 13. januar kl 20.30
Alternativ sunnhet (14:20)

Kropp og psyke
Danske Lotte Rømer fikk hjelp både for sine ryggsmerter og til å bearbeide sorgen etter farens død ved det alternative behandlingsenteret i Karlslunde. Vi møter henne i kveldens \"Alternativ sunnhet\". I programmet får vi også høre om flere tusen år gamle kinesiske behandlingsmetoder.
Den danske sangeren, musikeren og komponisten Lotte Rømer var i årevis plaget av ryggsmerter fordi det ene benet var kortere enn det andre. Problemet ble først løst da hun for ti år siden oppsøkte det alternative behandlingssenteret i Karlslunde.
Senteret teller en rekke behandlere som praktiserer alt fra akupunktur og akupressur til soneterapi og dybdemassasje. Lotte Rømer besøker stadig senteret jevnlig, ikke minst hvis hun psykisk har bruk for hjelp, forteller hun i kveldens \"Alternativ sunnhet\".

Sorg og smerte
- Etter at min far døde gikk jeg lenge rundt med en \"smerteklump\" i brystet. Men ved å trykke på noen punkter på kroppen fikk terapeuten Bent Andersen meg til å bryte ut i gråt. Sorgen forsvant selvsagt ikke, men jeg kunne begynne å bearbeide den. Det beviser for meg at psyke og kropp henger nøye sammen, sier Lotte Rømer.

Kan vi lære av kineserne?
Kina har en flere tusen år gammel tradisjon for å ta vare på kropp og helbred. Og selv om vestlig medisin i dag praktiseres på alle større sykehus, så skjer det i nært samarbeid med den tradisjonelle medisin. I Danmark derimot er legestandens skepsis overfor alternative behandlingsformer fortsatt stor.
\"Alternativ sunnhet\" har besøkt et av Kinas største sykehus for tradisjonell medisin i Chengdu i Sichuan-provinsen. Pioneren innenfor dansk akupunktur, lege Ole Dahl, og den kinesiske legen Jian Ping Wang, som arbeider i Danmark, kommenterer reportasjen.

Fikk håret tilbake
Endelig forteller programmet om 62 år gamle Kirsten Anni Jensen fra Fyn, som for halvannet år siden nesten mistet alt håret på grunn av nikkelallergi. Hun gikk forgjeves til leger og hudspesialister, men det var på Hårklinikken i København hjelpen var å finne. I dag har hun fått håret tilbake. Kurene er basert på over 200 forskjellige planteekstrakter, som håreksperten Lars Skjøth setter sammen og blander i hårbalsam og sjampo etter hver pasients behov. Ut over det gir han råd om kost, kosttilskudd og vitaminer.

Om serien
Serien bringer konkrete råd og opplysninger om forskjellige urters historie og fysiske innvirkning
på kroppen. I hvert program blir det intervjuer med forfattere bak nyere bokutgivelser fra det alternative univers. Det kan for eksempel være forfattere som har forklaringer på hvorfor danske kvinners dødelighet er uhyggelig høy sammenlignet med kvinner i stort sett alle de land det er naturlig å sammenligne seg med. Forfattere som har gode råd om hvordan kvinner kan velge alternative veier til et bedre liv, er også velkomne.
NRK2 onsdag kl 20.30

Dansk dokumentarserie i 20 deler
Originaltittel: Alternativ sundhed
Serien er laget av Lisbeth Kolind, Lotte Hveisel og Thomas Alling
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41