Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. mars 2013 kl 19.45 Schrödingers katt


Hva du liker er ikke bare et spørsmål om smak og behag, men om gener. Evnen til å kjenne de bitre smakene skiller en supersmaker fra en ikke-smaker.

Eldrid Borgan og Per Olav Alvestad tar testen for å finne ut hvilken kategori de tilhører, og stiller ikke overraskende med et lite handicap når de skal møte supersmakerne på Universitetet for miljø- og biovitenskap til en duell om å definere smaken på rakfisk. Og hvordan kan ord som stearin og maling være nyttige for å beskrive en smaksopplevelse.

Nå som vi har blitt så flinke til å kildesortere avfallet vårt, viser det seg at det fins maskiner som kan gjøre jobben mye bedre enn oss. Hvorfor er det fortsatt nødvendig å få folk til å sortere søpla sjøl når det fins maskiner som kan skille ut glass, metall og mat uten å gjøre menneskelige feil og blande kategoriene?

Barna av overvektige mødre har større sjanse for å fedme, diabetes og hjarte-kar-sykdommer seinere i livet, fordi miljøet i livmora påvirkes negativt. Forskere ved St. Olavs Hospital jobber nå med å finne ut om fosteret kan bli friskere hvis mor er aktiv under svangerskapet.
Og nå skal også laksen vi spiser mosjoneres for å bli bedre mat. Den skal tvinges til å svømme mot strømmen.

Egenproduksjon
Programledere: Eldrid Borgan og Per Olav Alvestad
Prosjektleder: Kirsti Moe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900