Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 31. mars 2009 kl 01.10 Mat i faresonen

Mat som våpen

Karenfolket må overleve på det de finner i jungelen. Grillet snikekatt er en av rettene som står på menyen for Stefan Gates og geriljasoldatene. (Foto: Marc Perkins/Stefan Gates)
Karenfolket må overleve på det de finner i jungelen. Grillet snikekatt er en av rettene som står på menyen for Stefan Gates og geriljasoldatene. (Foto: Marc Perkins/Stefan Gates)
Stefan Gates avslutter sin ekstreme kulinariske reise med sin hittil farligste ekspedisjon. Han lar seg smugle inn i jungelen i det østlige Burma, der karenfolket ligger i krig med den burmesiske hæren.

Området øst i Burma har lenge vært preget av en permanent krigstilstand mellom militærregimets tropper og karenske revolusjonsstyrker. Sammen med opprørssoldater besøker Stefan Gates en av de isolerte landsbyene dypt inne i jungelen.

Kamp for å overleve
Her konstaterer han at mat brukes som middel til å tvinge karenfolket i kne. De dyrkede områdene ved landsbyen er blitt minelagt for å hindre dem i å høste avlingene. I tillegg blir hjemmene deres til stadighet plyndret av regjeringssoldater.

Dermed må landsbyboerne kjempe for å overleve på det de finner i jungelen, selv om det blant annet innebærer at de må spise utrydningstruede dyr.

Om serien
Over hele verden er mat det sosiale limet som holder oss sammen, og som forteller mest om et lands kultur. I BBC-serien "Mat i faresonen" får vi oppleve noen ekstreme varianter.

Stefan Gates er en kritikerrost og prisbelønt BBC-journalist som har gjort seg bemerket med sine utradisjonelle matreportasjer fra alle kanter av verden. Han bruker mat som innfallsvinkel til å belyse kontroversielle temaer og vise hvordan folk lever i urolige kanter av verden. I løpet av de fem episodene besøker han Tsjernobyl, Arktis, India, Venezuela og Burma.

Britisk dokumentarserie i fem deler
Originaltittel: Cooking in the Danger Zone (Series 2)
Produksjon: Full on Food for BBC (2007)
Programleder: Stefan Gates
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer