Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. oktober 2006 kl 17.00 12 bud: Du skal ikke bryte ekteskapet

Livssynserie om hverdagsmoralen

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen og programleder Veslemøy Hvidsteen. (Foto: Limelight Film og TV AS)
Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen og programleder Veslemøy Hvidsteen. (Foto: Limelight Film og TV AS)
Vi ser nærmere på hva de ti bud og andre vanlige leveregler betyr for vår hverdagsmoral. I hver episode utforsker to forskjellige norske borgere nettopp dette, mens sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen og programleder Veslemøy Hvidsteen følger med i kulissene, snakker med folk og filosoferer over om budene fortsatt har noe for seg i dagens Norge.

Seks søndager fram til årsskiftet ser vi nærmere på budene "Du skal ikke bryte ekteskapet", "Du skal ære din mor og din far", "Du skal holde hviledagen hellig", "Du skal gjøre mot din neste det du vil at din neste skal gjøre mot deg", "Du skal ikke begjære din nestes eiendom" og den bibelske påstanden "Kroppen er et tempel".

Er ekteskapet hellig?
I første del av serien skal det handle om "Du skal ikke bryte ekteskapet". Hva legger nordmenn i dette budet? Betyr det noe for vår hverdagsmoral, eller burde vi kvitte oss med en utdatert leveregel?

Livsglade Birgit (40) har nettopp vært gjennom sitt tredje samlivsbrudd, mens stormforelskede Alf Rikard (35) endelig har funnet drømmedama og skal snart gifte seg. Sammen drar de to ut i byen for å utforske hverandres syn på livslang kjærlighet, utroskap og hva som skal til for å få et forhold til å vare. Synes han at hun er lettsindig? Og synes hun at han er naiv?

Programleder Veslemøy Hvidsteen og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen følger den samme ruta i byen. De spør folk på gata om hva de mener, og filosoferer over kjærlighet, skam, valgfrihet og hvorfor vi egentlig gifter oss.

Innkjøpt livssynserie i seks deler (2006)
Produsert av Limelight Film og TV AS
Programleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no