Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. desember 2003 kl 23.10 Dok1: Steg for framtiden: En gruvearbeiders historie

Afrikansk familietradisjon og hiv

Gruvearbeideren Joaquim med førstekonen Rosita. (Foto: Cool/Uhuru Pictures)
Gruvearbeideren Joaquim med førstekonen Rosita. (Foto: Cool/Uhuru Pictures)
Som mange andre av sine landsmenn finner ikke Joaquim arbeid nok i hjemlandet Mosambik, der hans førstekone bor sammen med sønnen. Nå har familiefaren oppholdt seg årevis i Sør-Afrika som gruvearbeider. Også der har han en kone. Og han har oppdaget at han har hiv.

Den sør-afrikanske regissøren Nic Hoffmeyrs dokumentar viser hvilke kompliserte sosiale situasjoner den omreisende delen av befolkningen i det sørlige Afrika står overfor – ikke minst etter at hiv/aids-epidemien rammet denne delen av verden.

Som fremmedarbeider i Sør-Afrikas gullgruver er Joaquim slitt mellom ansvaret han har for førstekonen på landet i Mosambik og andrekonen i slummen utenfor gruvebyen. Etter flere års fravær skal han igjen besøke landsbyen hjemme. Da oppdager han også hvordan han slites mellom sin nye status som hiv-positiv og kravene afrikansk familietradisjon stiller til en mann.

Valget
Joaquim må gjøre et valg: Han kan ikke både tilfredsstille kravene fra de eldre i landsbyen, fra familien der og samtidig beskytte sin kone mot en dødelig sykdom. Men de eldre insisterer på at han må gjøre sin plikt og gi sin kone flere barn.

Og da Joaquim forsøker å forklare førstekonen at han er hiv-positiv, viser det seg at hun ikke forstår situasjonen. Hun bare henviser mannen til landsbyens heksedoktor, som gir Joaquim en "kur".

Innkjøpt sør-afrikansk program
Original tittel: Steps for the Future - A Miner’s Tale
Regi: Nic Hofmeyr og Gabriel Mondlane
Produksjon: Cool/Uhuru Pictures
Kontaktperson i programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57