Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. november 2013 kl 21.50 JFK - presidenten vi aldri gløymer

Unikt nærportrett av John F. Kennedy


President John F. Kennedy var langt forut for sin tid da han på 60-tallet inviterte filmfotografen Robert Drew inn bak kulissene i Det hvite hus. Aldri før hadde man sett autentiske opptak av en amerikansk president i arbeid. Filmene skapte kraftige reaksjoner, men framstår i dag som en legendarisk dokumentasjon på JFK som politiker og menneske.

Robert Drew er betraktet som en av de helt store pionerene innen dokumentarfilmsjangeren."JFK – presidenten vi aldri glemmer" er en nyredigert sammensetning av hans fire filmer om Kennedy.

Drew har til sammen laget over 60 filmer som har blitt hedret og prisbelønt på festivaler over hele verden. Med Kennedy-filmene gir han seerne et førstehånds innblikk i en president som forsøkte å utføre sitt embete med klokskap, ære og integritet.

Arven fra JFK
- I dag er det viktigere enn noen gang å se tilbake på JFK og arven fra hans presidentskap, sier Robert Drew. – Jeg laget "JFK – presidenten vi aldri glemmer" fordi unge mennesker i dag aldri har fått oppleve hvordan det er å ha en president som blir hyllet både i sitt eget land og over hele kloden.

Filmen går tett på John F. Kennedy helt fra han som ung senator driver valgkamp for sitt presidentkandidatur sammen med hustruen Jackie. Vi følger hans første tid i Det hvite hus, og ser hvordan han håndterer vanskelige saker som Cuba-krisen og tumultene rundt opphevelsen av raseskillet på Alabama-universitetet. Mot slutten av filmen ser vi hvordan amerikanerne reagerer med sjokk og sorg når den 46 år gamle presidenten blir skutt ned og drept 22. november 1963.

Fire filmer
De fire Robert Drew-filmene er redigert sammen med en mengde andre samtidige filmopptak.

Filmene er "Primary", om JFKs valgkamp i 1960, "Adventures on the New Frontier", om den første tiden i Det hvite hus, "Crisis: Behind a Presidental Commitment", om presidentens oppgjør med raseskillepolitikken i Alabama, og "Faces of November", om drapet på Kennedy sett gjennom hans landsmenns øyne.

Programmet er sendt tidligere

Amerikansk dokumentar (2008)
Originaltittel: A President to Remember - In the Company of John F. Kennedy
Av Robert Drew
Produksjon: Drew Associates
Kontaktadresse for presse: Presse,
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 23 04 70 00


LENKER
  • Les mer