Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 30. desember 2008 kl 23.15 Kongo i kaos

Den store skammen

Dokumentar: Kongo i kaos: Bildet viser en av utallige voldtatte kvinner i krigens Øst-Kongo. (Foto: HBO Enterprises)
Dokumentar: Kongo i kaos: Bildet viser en av utallige voldtatte kvinner i krigens Øst-Kongo. (Foto: HBO Enterprises)
Kvinner i Kongo har systematisk blitt kidnappet, voldtatt og torturert i den ti år gamle krigen som fortsatt raser i landet. Skammen og stigmaet er så stort, at ofrene blir utstøtt fra sine familier og forblir stumme om overgrepene.

Dokumentaren "Kongo i kaos" er et sjokkerende vitnesbyrd fra flere ofre for en nærmest epidemisk krigstaktikk: voldtekt og vanære. Den amerikanske regissøren Lisa Jackson har selv vært utsatt for gjengvoldtekt og reiste alene inn i det krigsherjede landet for å høre disse kvinnenes historier.

Effektivt våpen
Med denne filmen håper regissøren å bryte stillheten rundt den seksuelle torturen av hundretusenvis av kongolesiske kvinner. Volden blir brukt bevisst for å destabilisere samfunnet og spre frykt blant innbyggerne. Jacksons samtaler med aktivister, leger, fredsarbeidere og voldtektsmenn, maler et grotesk bilde av et samfunn som er dypt korrupt og tuftet på maskulin overlegenhet.

Skadet for livet
Vi får høre den grusomme historien til åttebarnsmoren Marie Jeanne. Hun ble angrepet i hjemmet sitt av fem soldater da hun var fem måneder på vei.

"Jeg klarte ikke å flykte, å redde meg selv", forteller hun i filmen. Hun legger til at ektemannen forlot henne og tok med seg barna. Til barna sa han at moren ønsket å bli voldtatt.

En annen kvinne vi møter i filmen forteller om hvordan hun overlevde tre år som sex-slave i bushen. Her kunne alle soldatene fritt ha sex med kvinnene. De ble gravide og fødte alene og uten medisinsk tilsyn.

Mange av ofrene for seksualisert vold får varige skader som fistula, HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer. På grunn av hemmeligholdelse har resten av verden stort sett vært uvitende om kvinnenes lidelse, og de politiske forholdene har fått lov til å bestå.

Og Lisa Jackson sier: "La disse kvinnenes stemme bli hørt!"

Amerikansk dokumentar (2008)
Originaltittel: The Greatest Silence: Rape in the Congo
Produsert av: HBO Enterprises
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no