Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 29. august 2000 kl 21.00 En spesiell dag

En spesiell dag (t)


NRK2 tirsdag 29. august kl 21.00
En spesiell dag

Vennskap i nazismens skygge

En vakker, egenartet kjærlighetshistorie utspiller seg i en nær folketom bygård i Roma i Ettore Scolas \"En spesiell dag\" fra 1977. Antonietta, som er gift med en fascist, utvikler et fortrolig forhold til den homoseksuelle naboen og anti-fascisten Gabriele.

Et besøk av Hitler i Roma i 1938 danner bakteppe for denne følsomme historien om kjærlighet, vennskap, homoseksualitet og fascisme. Sophia Loren spiller en sliten arbeiderklassehusmor og mor til seks. Antonietta, som hun heter, er alene hjemme mens resten av familien har gått for å overvære en militærparade til ære for Hitler og Mussolini. Selv skulle hun gjerne også vært med, for i likhet med resten av beboerne i bygården er hun en stor beundrer av Mussolini.

Men det finnes ett unntak. Rett over gårdsplassen sitter naboen og anti-fascisten Gabriele (Marcello Mastroianni) og vurderer selvmord. Hvorfor? Den tidligere radioannonsøren er blitt oppsagt fordi han er homoseksuell.

De to naboene møtes helt tilfeldig. Han er dypt fortvilet og trenger noen å snakke med. Hun er frustrert over sin ektemann som bedrar henne. Et nært vennskap oppstår mellom disse to svært så ulike personene. Deres vennskap skaper mange varme, vennlige og til tider også komiske situasjoner.

Marcello Mastroianni ble Oscar-nominert i klassen beste mannlige hovedrolle for sin innsats i \" En spesiell dag\" i 1978. Filmen fikk også en Oscar-nominasjon i klassen beste utenlandske film.

NRK2 tirsdag kl 21.00
Tidligere sendt 3.10.99

Bilde
Antoinetta (Sophia Loren) er en vakker, men noe sliten hjemmeværende husmor som tilfeldighetene fører sammen med den homoseksuelle naboen Gabriele (Marcello Mastroianni)

Produksjonsland: Italia (1977)
Originaltittel: Una giornata particolare
Regi: Ettore Scola
I rollene: Sophia Loren og Marcello Mastroianni

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)