Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 11. desember 2000 kl 19.15 Lonely Planet: Syria, Jordan og Libanon

Lonely Planet: Syria, Jordan og Libanon

NRK2 mandag 11. desember kl 19.15
Lonely Planet: Syria, Jordan og Libanon

Ian Wrights Midtøsten-reise

Midtøsten er noe annet og mer enn feilslåtte fredsprosesser og nedslående nyhetsrapporter. Det slår den reisende reporter Ian Wright fast etter sitt besøk i dette urolige verdenshjørnet.

Ian Wright begynner sin Midtøsten-reise i Jordan. I Wadi Rum-ørkenen blander han seg med gjestene i et beduinbryllup, prøver å ri på kamel og tar en svømmetur i Dødehavet. Deretter reiser han sørover til den utrolig vakre ruinbyen Petra. Hvis man husker de imponerende sluttscenene i filmen \"Indiana Jones og det siste korstog\" hvor Indiana sammen med sin strenge far er på jakt etter den hellige gral, så har man en fornemmelse av hvor storlått Petra i virkeligheten er.

Fra Jordan reiser Ian videre til Libanons hovedstad Beirut som langsomt er i ferd med å reise seg etter den langvarige borgerkrigen. Fra storbyen drar han til den israelskokkuperte sonen hvor han møter representanter for FNs fredsbevarende styrker.

Religiøs ekstase
Første stopp i Syria er hovedstaden Damaskus hvor Ian blant annet opplever religiøs ekstase i en moské. Etter denne overveldende opplevelsen slapper han av i et tyrkisk bad.

Ian drar nordover til byen Aleppo hvor han går på oppdagelsesferd på det lokale markedet og ser nærmere på noen bikubelignende hus av leire. I Aleppo blir Ian også introdusert for de \"dansende dervisjer\", en gren av islam fylt med mystikere og inspirert av dikteren Mevlana Rumi som levde i det 13. århundret. Ians rundtur i Midtøsten avsluttes med et besøk i den antikke romerske byen Palmyra.

Om serien
\"Lonely Planet\" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg frem i verden på. Også de prisbelønte TV-programmene gir nyttige tips og råd, og reise-målene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er TV-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I \"Lonely Planet\" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. \"Lonely Planet\"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

NRK2 mandag kl 19.15
Tidligere sendt 19.9.99

Fakta - innkjøpt
Originaltittel: Lonely Planet
Produksjon: Pilot Production (1998)
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf. 23 04 98 41(anne- marie.astad@nrk.no)