Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 27. mars 2004 kl 23.30 Nattkino: Aust er aust

Tragikomisk om kulturkollisjon

George Khan (Om Puri) er en hardt prøvet pakistaner i et engelsk arbeiderklassestrøk (Foto: Jaap Buttendijk)
George Khan (Om Puri) er en hardt prøvet pakistaner i et engelsk arbeiderklassestrøk (Foto: Jaap Buttendijk)
George Khan er en stolt pakistaner og butikkeier. Han er en streng far som oppdrar de sju barna til å bli respektable pakistanere. Det er bare en liten hake ved målsettingen: Familien Khan bor i Salford i Nord-England, i tjukkeste arbeiderklassestrøket – og fru Khan, Ella, er engelsk tvers igjennom.

Året er 1971, og de sju barna sliter hardt med identiteten. De føler seg engelske, men er redd for å såre faren og skape konflikt. Guttejenta Meenha foretrekker bukser og fotball framfor sari. Hippien Saleem later som han skal bli ingeniør selv om han går på kunstskole. Damemagneten Tariq er strøkets Casanova, og minstemann Sajid er ikke engang blitt omskåret ennå.

George strever altså i kulturell motbakke, særlig fordi hans viljesterke kone Ella er engelsk, og helst ser at barna blir godt integrert. Et særdeles mislykket arrangert ekteskap for sønnen Nazir – han rømte ved alteret og endte som motehandler – hindrer ikke George i å prøve på nytt. Hans to neste sønner vil sikkert egne seg ypperlig som ektemenn for døtrene til mektige Mr. Shah. Bestrebelsene bringer kulturkonfliktene opp i dagen. Ella må til slutt velge mellom kjærligheten til George og barnas rett til å leve på egne premisser.

Fra scene til lerret
"East is East" så først dagens lys som et suksessrikt teaterstykke, ført i pennen av Ayub Khan Din. Filmmakerne ville ikke la teaterstykket følge prosessen som et spøkelse, selv om essensen og tonen er bevart. Ayub ønsket å lage en film inspirert av bittersøte 60-tallsfilmer som "A Taste of Honey", "Spring and Port Wine" og "This Sporting Life", og han ville ikke at "East is East" skulle få merkelappen "asiatisk film".

"East is East" ble godt mottatt av norsk presse som jevnt over roste filmen for å være en "knakende god film om kulturkonflikter, der humor bærer historien hele veien", og "Det er lattervekkende. Og tragisk inntil tårer – men filmen er tross alt håpefull".

Britisk spillefilm fra 1999
Originaltittel "East is East"
Regi: Damien O’Donnell
I rollene: Om Puri, Linda Bassett, Jordan Routledge, Archie Panjabi, Emil Marwa, Chris Bisson, Jim Mistry, Raji James og Ian Aspinall
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83