Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. mars 2008 kl 20.05 Fantastiske reiser: Fiskeørnas ferd

Villdyras strabasiøse reise

Steve Leonard kommer tett på fiskeørna når han følger den på det lange trekket. (Foto: BBC)
Steve Leonard kommer tett på fiskeørna når han følger den på det lange trekket. (Foto: BBC)
Det kreves enorm fysisk styrke å følge et dyretrekk. I tillegg må dyrene krysse livsfarlig terreng. Hvordan klarer de å utføre dette kunststykket? Og er det mulig for et menneske å holde tritt? Den britiske veterinæren Steve Leonard kaster seg ut i det.

Ved hjelp av villmarkseksperter og satellittoppkoblet laptop prøver Steve å forklare hva det er med dyrenes biologi som gjør dem i stand til å gjennomføre et dyretrekk.

I det første av seks programmer følger han tre unge fiskeørner fra Nord- til Sør-Amerika. Senere i serien slår han følge med blant annet villgjess i Himalaya, reinsdyr i Canada og ville hunder i Afrika.

I hvert program forsøker han nye transportmidler, alt fra luftballong og kajakk til sine egne føtter.

Steve Leonard er kjent fra blant annet serien "Veterinærene i praksis" ("Vets in Practice").

Luftens herskere
I kveld følger han de tre radiomerkede fiskeørnene, Tasha, Bunga og Jaws på deres farefylte ferd som strekker seg over fem tusen kilometer. Reisen starter nord for New York, i St. Martha’s Vineyard, der 65 par fiskeørner hekker.

Steve vet mye om fugler, men å holde følge med fiskeørner som kan reise over fem hundre kilometer om dagen, blir litt av et eventyr. Fiskeørnene er ikke bare luftens herskere, men også sjøens. De kan se en fisk nede i vannet når de er tretti meter oppe i luften og er fantastisk til å fange den. Likevel klarer ikke mange av dem reisen, og i starten er ikke Steve sikker på om han overlever han heller.

Etter de to første dagene mister Steve kontakten med fuglene, men greier etter hvert å finne dem igjen. Vel fremme kan de se tilbake på en lang og strabasiøs reise langs kysten av Nord-Amerika, gjennom Cuba, over Det karibiske hav og helt til Colombia.

Britisk dokumentarserie fra BBC (2007)
Originaltittel: Incredible Journeys with Steve Leonard: Osprey Odyssey
Med Steve Leonard
Kontaktperson Programinformasjon: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 99 79 77 43
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no