Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. desember 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)


NRK1 søndag 10. desember kl 18.30
Newton

Satellittstyrt bilkjøring

I dagens Newton demonstrerer Ole André Sivertsen hvordan det satellittbaserte navigasjonssystemet GPS fungerer. Felix har selvsagt sin egen teori om GPS, men holder den? Vi skal også innom akupunktur, og det blir en ny episode i serien om nordiske vitenskapsmenn.

Ole har forsovet seg og må bokstavelig talt hentes ut av dynene til sendingen. Da er det bra han har GPS navigeringssystem i bilen, slik at han kommer tidsnok til et møte på et sted han ikke helt vet hvor er.

GPS har lenge vært brukt i båter og fly, men nå kan det også installeres i nye biler. Ganske kjekt å ha en stemme i bilen som forteller om du skal ta til høyre eller venstre.

Felix har også skaffet seg GPS, og med den skal han konkurrere med erfarne orienteringsløpere. Han staker ut kursen på den korteste veien, og har som alltid sin egen teori om hvorfor han kommer til å vinne. Men vil han lykkes?

Akupunktur
Newton skal innom akupunktur også. Ole fikk en skade under et fall på skateboard, og den vil han gjerne få reparert. Han får nåler stukket inn i huden både her og der. Det gjør ikke vondt, slik han trodde.

Og i serien om Nordiske vitenskapsmenn møter vi dansken Tyge (Tycho) Brahe (1546 - 1601) som blant annet studerte planetenes baner rundt sola.

NRK1 søndag kl 18.30

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barn- og ungdomsredaksjonen Programleder og forteller: Ole André Sivertsen
Prosjektleder: Kirsti Asskildt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)