Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. mai 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Vettisfossen - eit vågestykkje

Isklatring i Vettisfossen


I kveld blir det eksklusive bilder fra isklatring i Vettisfossen i Vest-Jotunheimen. Klatrerne Sigurd Felde og Harald Harstad fikk endelig innfridd drømmen om å prøve seg på issøylen i fossen, og NRK var med.

Vettisfossen, som ligger i Utladalen i Årdal, er det høyeste vernede fallet i Nord-Europa. Om vinteren blir fossen til en enorm issøyle på 273 meter. Siden den første bestigningen i 1977, har det bare vært klatret fire vintre i fossen som sjelden fryser godt nok til for klatring.

Endelig klaff
Etter å ha ligget på vent i tre vintre, klaffet det endelig for Ut i naturen i slutten av mars i år. Fallet i Vettisfossen blir regnet som risikabelt, ikke bare på grunn av høyden, men vertikale fosser har ofte dårlig is.

De to klatrerne Sigurd Felde og Harald Harstad er blant de mest drevne isklatrerne i Skandinavia. Vi følger dem på veien mot fosseutspringet på Vettismorki.

Naturvern
Programmet fokuserer også på verdien av naturvern. Vettisfossen er den første som ble fredet i Norge i 1924. En av dem som advarer de to klaterne, er 82 år gamle Johanna Vetti. Hun er født det året fossen ble fredet på Gården Vetti like ved. Ut i naturen byr også på vakre bilder fra den canyonlignende Utladalen hvor landskapet skaper en rekke fossefall.

Naturprogram produsert for Ut i naturen av NRK Sogn og Fjordane
Programansvarlige: Inge Kjell Holme og Steinar Lote
Redaktør: Terje Dale, Naturredaksjonen Program riks, Bergen, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78