Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. november 2008 kl 22.30 Berserk gjennom Nordvestpassasjen

Mister halve mannskapet

Med denne båten, kjøpt på en skraphaug i Puerto Rico, skal Berserk skrive norsk polarhistorie. (Foto: wildvikings.com/NRK)
Med denne båten, kjøpt på en skraphaug i Puerto Rico, skal Berserk skrive norsk polarhistorie. (Foto: wildvikings.com/NRK)
Berserks tredje ferd er mer hasardiøs enn noen gang tidligere, både når det gjelder reiserute og valg av mannskap. Etter å ha overlevd et mytteri, mister kaptein Jarle Andhøy både blindtarmen og halve mannskapet.

I andre episode har berserkene kommet seg til Cuba, der de blant annet blir med på 1. maifeiring i Havanna. Alt er bare fryd og gammen, helt til matrosen Knut Rasmussen blir blind av kjærlighet og kapteinen får akutte magesmerter.

Stoppet av politiet
Både den overraskende kjærlighetserklæringen og magesmertene kommer på verst tenkelig tidspunkt. Om bare noen få uker starter sommersesongen i nordvestpassasjen, og Berserk er avhengig av å komme dit i tide.

Jarle trosser legenes advarsel, etterlater en giftesyk matros på kaia i Havanna, og beordrer det resterende mannskapet til å sette kursen mot New York. Med en sengeliggende kaptein må kokken Fredrik og maskinisten Rune føre skuta alene – helt uten erfaring.

Guttene viser seg verdige til ekspedisjonen, og vel fremme i New York får Jarle nok en stor overraskelse når David Mercy plutselig mønstrer på. Gleden over igjen å ha et fulltallig mannskap er stor, men kortvarig. I Halifax blir skuta stoppet av kanadisk politi som setter to av mannskapet i arresten. Nå har Jarle bare David å støtte seg på. Tospannet fortsetter ekspedisjonen nordover med en usikker skjebne i møte.

Norsk polarhistorie
Kaptein Jarle Andhøy skal seile i kjølvannet til Amundsen gjennom den beryktede Nordvestpassasjen. Med et uerfarent mannskap og en båt funnet på skarphaugen i Puerto Rico skal Berserk-skuta skrive norsk polarhistorie. Ingen norsk seilbåt har klart å seile gjennom Nordvestpassasjen siden Roald Amundsen gjennomførte ekspedisjonen med skuta Gjøa i 1906.

Nordvestpassasjen er snarveien til Asia, en sjørute som går fra Atlanterhavet til Stillehavet via de arktiske øygruppene i Nord-Canada. Passasjen er regnet som en av de farligste og vanskeligste ekspedisjonene i polare strøk på grunn av sine plutselige stormer, enorme kulde og truende skruis. Med en gjeng bulkete sønner av Norge, legger kaptein Jarle Andhøy ut på et nytt Berserkeventyr i et av verdens mest fryktede farvann.

Underholdning/dokumentarserie i seks deler
Samproduksjon mellom wildvikings.com og NRK (2008)
Hovedproducer: Eirik Ingstad Sandberg
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf. 23 04 41 01
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no