Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 7. juni 2003 kl 18.45 Utfordringen

Læring for livet


"Utfordringen" følger Lars Krokstad Dulsrud på fjelltur med klassen (Foto: Lis Fredlund Petersen)
Lars Krokstad Dulsrud er 12 år, og reiser på en ukes fjellskole med klassen sin fra Hofstad skole i Asker. Dette er første gang han skal på tur i høyfjellet, og han er spent på hvordan det blir å gå på en isbre, og om han kommer seg opp på toppen av Galdhøpiggen. Dokumentaren er Norges bidrag i en utveksling av filmer for unge i land som er medlem av Den europeiske kringkastingsunionen.

- Jeg liker utfordringer fordi du gir deg selv en oppgave som det kan hende du ikke klarer, sier Lars.

Skoleklassen møtte utfordringer på mange ulike plan i løpet av turen. Blant annet å bo hjemmefra på et lite rom med klassekamerater, hoppe over bresprekker og slite seg opp mot toppen av Galdhøpiggen. Klassen la ut på tur i begynnelsen av juni, og forlot sol og sommer til fordel for snø og is. De fikk prøve ut kreftene sine i en vill og vakker natur, og oppleve Svellnosbreen med sine mange sprekker og grotter i ulike blånyanser. Alle måtte gå i tau, og fikk god instruksjon i hvorfor sikkerheten er viktig når de skal gå på en isbre med dype sprekker.

Turen mot Galdhøpiggen var ikke så veldig skummel, men mange synes det var slitsomt å gå i et så bratt terreng. Kom alle til å nå toppen av fjellet?

2002 – Fjellets år
”Utfordringen” er en kortfilm om utfordringene klassen møter i løpet av turen, og også om miljøet i selve klassen. Filmen er en del av en utveksling av filmer for aldersgruppen 10-12 år for land som er medlem av Den europeiske kringkastingsunionen. I tillegg deltar Sør-Afrika og Jordan. Alle land skal lage en film under samme tema, som i år er ”livet er fullt av overraskelser”.

Egenproduksjon fra Barne- og ungdomsavdelingen
Programskaper: Lis Fredlund Petersen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96