Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 4. januar 2009 kl 07.03 Sølvsuper

Kystkultur og åpne landskap

Jan Halvard Arntzen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Jan Halvard Arntzen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
I slutten av 1950-årene tok Jan Halvard Arntzen initiativ til en av de første leirskolene i Norge. Den ble senere overført til Tibetanerhjelpen, der Barnetimens onkel Lauritz var en av ildsjelene.

Er`n blitt helt gæer`n a`, tru?
Oppfordringen fra rektor Jan Halvard Arntzen blir møtt av ansikter som uttrykker mistro. Det er i begynnelsen i 1970-årene og stedet er Kråkerøy ungdomsskole i Østfold.

Rektor Arntzen har tatt en beslutning som på mange måter skulle bli banebrytende for norsk skole. Hans bror hadde for noen år tilbake tegnet og planlagt den første åpne skolen i Skandinavia på Vesterøy i Hvaler.

Jan Halvard Arntzen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Jan Halvard Arntzen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Da søndagens sølvsupergjest Jan Halvard Arntzen noen år senere kom til Kråkerøy ungdomsskole som rektor, ble han fort klar over at skolebygningen ventet på å bli åpnet.

I samtalen med programleder Haakon D. Blaauw, beskriver han en skole med lange korridorer som ikke hadde annen hensikt enn at elevene sto i korridorene og ventet på at lærerne skulle låse opp til klasserommene.

Nå river vi den veggen
Da Arntzen hadde fått lærerkollegiet med seg på at vegger måtte rives, fikk han med seg 2-3 av det han kaller "problemguttene" i 10. Klasse.

- Disse hadde ofte en destruktiv adferd. Jeg hadde samlet 4 slegger, stilte meg opp sammen med disse guttene og sa: Nå river vi den veggen! Guttene ble stumme med spørrende ansikt så jeg tok en slegge, laget en stor "rose" i teglstensveggen og når det var gjort, ble guttene med på resten!

Kystkultur og Tibetanerhjelp
Jan Halvard Arntzen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Jan Halvard Arntzen (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Skole og kystkultur er to av stikkordene for interessene til Jan Halvard Arntzen. I over 35 år har han engasjert seg i ulike kulturorgansasjoner og institusjoner som Norsk Forening for Fartøyvern, rastaureringen av D/S Hvaler, Kystmusèet i Hvaler som i dag er en integrert del av Østfold Museum og et spesielt amfi, Brottet Amfi som er blitt et monument over steinhoggertradisjonen på Hvalver.

I slutten av 1950-årene tok han initiativet til en av de første leirskolene i Norge, Tranberg Gård ved Gjøvik. En gård som i begynnelsen av 1960-årene ble overført Tibetanerhjelpen, der Barnetimens onkel Lauritz var en av ildsjelene.

Sølvsuper NRK P1 søndag 4. januar kl. 07.03.

Haakon Dirk Blaauw er programleder.