Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 18. august 2002 kl 22.35 Bokbadet

Mikael Niemi i Bokbadet

Den svenske suksessforfatteren Mikael Niemi er gjest hos Anne Grosvold (Foto: Scanpix)
Den svenske suksessforfatteren Mikael Niemi er gjest hos Anne Grosvold (Foto: Scanpix)
Svensken Mikael Niemis ”Populærmusikk fra Vittula” har tatt Sverige med storm. I kveld møter vi ham i Bokbadet i samtale med Anne Grosvold.

Niemi har plassert handlingen i sine hjemlige trakter, i den svensk-finske byen Pajala, nærmere bestemt bydelen Vittula, eller Fittemyra på norsk. Dette er et miljø med tradisjonelle kjønnsroller, og avvik fra dette tolereres ikke.

– Å skrive var forbudt, sier Niemi. Dersom en mann skriver, er han ikke et ordentlig mannfolk. Skikkelige mannfolk kan bare jobbe, drikke, sjekke damer og skyte elg. Forfatteren innrømmer at skrivingen gjør ham kjerringaktig, men han kompenserer dette med å skyte elg innimellom.

Besettende morsom
I likhet med Niemi vokser romanens hovedpersoner Matti og hans tause kamerat Niila opp den svensk-finske Tornedalen. Romanen foregår på 1960- og 70-tallet, da veiene asfalteres, småbrukene legges ned og rockemusikken gjør sin entré. Til tross for bokas asiatiske og frostkalde innledning er ”Populærmusikk fra Vittula” en besettende morsom beretning fra Niemis oppvekstår i en bygd som bød på en sammensatt virkelighet med badstuer, arvekrig, sprit, luftgeværkriger og drømmen om eget band.

Dette er forfatterens debutroman, som han ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for. Niemi er ellers overrasket over det enorme salget. Han var tidligere totalt ukjent i Sverige, med en beskjeden omsetning på sine noveller og dikt.

– Jeg trodde ærlig talt det ble for grovt og burlesk, eller for folkelig rett og slett, sier Niemi.

Egenprodusert kulturprogram
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Haagen Guttu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Den svenske suksessforfatteren Mikael Niemi er gjest hos Anne Grosvold (Foto: Scanpix)
2 Boken ”Populærmusikk fra Vittula” har gjort Mikael Niemi berømt i Sverige - og Norge. (Foto: Scanpix)