Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 24. februar 2001 kl 18.30 Mobilgigantenes kamp

Mobilgigantenes kamp (t)

NRK2 lørdag 24. februar kl 18.30
Mobilgigantenes kamp

Stadig ekspansjon

Millioner av mennesker verden over bruker i dag mobiltelefon. Og bransjen presenterer stadig lekrere modeller med nye finesser for å skaffe seg kunder. Samtidig maner forskere og eksperter til forsiktighet når det gjelder anvendelsen av mobiltelefoner. Alt dette får vi høre mer om i kveldens dokumentar som også tar oss med til en liten kommune i Finland der Nokia-aksjer har snudd opp ned på de eldre innbyggernes tilværelse.

Bransjen tror at det i løpet av neste år vil finnes over en milliard mobilabonnenter. Kampen om kundene er hard, og ikke et eneste land eller marked ansees for lite eller for fattig til å erobre.

Mobilstråling
Finske Nokia er verdensledende innen mobiltelefoni, og framgangen har påvirket hele landets økonomi. Men hvorfor vegrer mobilgigantene seg for å informere om stråling fra mobiltelefonene?

- Produsentene burde ta sitt ansvar og opplyse om hvor høy stråling det er fra de ulike mobiltelefonene, sier Kjell Hansson-Mild, forsker ved Arbeidslivsinstituttet i Sverige, i kveldens svenske dokumentar. Vi møter også ledere og ansatte i Nokia og Ericsson og forskeren innen telecombransjen.

Aksje-donasjon
Den lille kommunen Pukkila i Finland med 1800 innbyggere fikk på 1960-tallet Nokia-aksjer. Betingelsen var at aksjonærene ikke fikk selge aksjene. Avkastningen skulle i stedet anvendes til rekreasjon for de eldre i kommunen. I dag er aksjene verdt over hundretalls millioner kroner, og beboerne på aldershjemmet har fått en ny hobby: - Jeg følger utviklingen på børsen hver dag, forteller 92 år gamle Aino Alén.

NRK2 lørdag kl 18.30
Blir også sendt 6. mars (NRK1)

Svensk dokumentar fra SVT2
Originaltittel: Norra Magasinet - Mobiljattarnas kamp
Programleder: Agneta Bernardzon
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no