Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 16. mars 2002 kl 21.30 Aske, Skodde, Støv for Vinden

Prisbelønt norsk ballett

Balletten
Balletten "Aske, Skodde, Støv for Vinden" er basert på femte akt i "Peer Gynt" (Jan Nordby, NRK)
Denne ballettproduksjonen ble første gang sendt i 1986, og er resultatet av et nært samarbeid mellom koreografen Kjersti Alveberg, komponisten Antonio Bibalo og fjernsynsregissøren Jannike M.Falk. Balletten har fått flere priser, blant annet den prestisjetunge Toscana-prisen for beste musikkproduksjon ved Prix Italia samme år. I anledning av at komponisten Antonio Bibalo tidligere i år fylte 80 år, sendes programmet i reprise.

Balletten er basert på en scene i femte akt fra ”Peer Gynt” av Henrik Ibsen. ”Vi er tanker; du skulle tenkt oss”, ”Vi er et løsen; du skulle stilt oss”. ”Vi er sanger; du skulle sunget oss”, ”Vi er tårer som ikke ble felt” og ”Vi er verker; du skulle øvet oss”, lyder åpningsteksten.

Antonio Bibalo
Komponisten Antonio Bibalo er opprinnelig italiener, født i Trieste 18. januar 1922. Han ble norsk statsborger i 1967. Han er utdannet i Trieste og London, og har vunnet flere internasjonale musikkpriser, blant annet Norsk Kulturråds Musikkpris for kammeroperaen ”Frøken Julie” i 1975. Bibalo var festspillkomponist i Bergen i 1989.

Danserne er Claud Paul Henry, Marianne Albers, Karen Foss, Indra Lorentzen og Marianne Skovli.

Kjersti Alveberg
Koreografen og ballettdanseren Kjersti Alveberg er født i 1948, og utdannet ved Den Norske Balletthøyskole i Oslo. Hun har også studert blant annet i New York, Paris og Amsterdam. Alveberg debutert som koreograf i 1975 med balletten ”I morgen?” på Den Norske Opera. I 1989 kom hennes første helaftens ballett, ”Volven”. Hennes viktigste oppgaver som koreograf for fjernsyn har vært ballettene ”Utenfor rekkevidde” i 1983, ”Aske, skodde, støv for vinden” i 1986, ”Media” i 1985, ”Yr” i 1986 og ”Ekko” i 1993. Kjersti Alveberg laget Norges innslag til avslutningsseremonien i Albertville 1992.

Egenprodusert ballett fra 1986
Regi: Jannike M. Falk
Koreografi: Kjersti Alveberg
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Balletten ”Aske, Skodde, Støv for Vinden” er basert på femte akt i ”Peer Gynt” (Jan Nordby, NRK)
2 Balletten ”Aske, Skodde, Støv for Vinden” fikk Toscana-prisen for beste musikkprogram ved Prix Italia i 1986 (Jan Nordby, NRK)